Karolina Dudek

Życie ze smakiem. Bakłażan jak pocztówka z wakacji

Życie ze smakiem. Bakłażan jak pocztówka z wakacji Fot. Karolina Dudek
Karolina Dudek

Spędzając wakacje na południu Francji, z pewnością skosztujecie ratatouille, jednogarnkowego gulaszu z letnich warzyw: bakłażanów, cukinii, papryki i pomidorów. Gdy będziecie mieli okazję dotrzeć na obcas włoskiego buta, zapytajcie koniecznie o parmigianę - pieczone bakłażany w pomidorowym sosie pod skorupką z sera dojrzewającego. Jeśli natomiast zdecydujecie się na odpoczynek w Grecji, z pewnością uwiedzie was smak mussaki - zapiekanki z bakłażanów i mielonego mięsa w sosie pomidorowym, ukrytych pod kremowym beszamelem.

Wszystkie te potrawy łączy, nasączony do granic przyzwoitości oliwą z oliwek, upieczony bakłażan i pomidory duszone z dodatkiem czosnku i ziół.

Bakłażany, jeśli występują na talerzu samotnie, mogą być nieco mdłe, ale z pomidorami, pieczoną papryką, oliwkami i serem to już najwyższa kulinarna liga. Smak wakacji nad Morzem Śródziemnym zamknięty w jednym prostym daniu. Esencjonalnym i lekkim, jak przystało na lunch w ciepłe dni.

Jeśli podróżujecie tylko palcem po mapie, wciąż możecie wyruszyć na południe, nie opuszczając nawet własnej kuchni. Wystarczy, że zrobicie to danie. Smacznego lata!

Wakacyjne bakłażany z papryką, pomidorami i oliwkami

Składniki:

2 małe bakłażany, 2 czerwone papryki, 2 duże dojrzałe pomidory, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, garść oliwek kalamata, 50 gramów fety, 5 łyżek oliwy z oliwek, natka pietruszki, łyżeczka suszonego oregano, pół łyżeczki ostrej papryki, sok z połówki cytryny, łyżeczka cukru, sól, pieprz

Przygotowanie Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż i ponacinać w krateczkę tak, by nie uszkodzić skórki. Posolić. Po 20 minutach ręcznikiem papierowym odsączyć sok, który się na nich wytrąci. Jeszcze odrobinę posolić i usmażyć bakłażany na sporej ilości oliwy z oliwek z ząbkiem czosnku z obu stron. Gdy się dobrze zarumienią, przełożyć na talerz. Na tej samej patelni i również na oliwie usmażyć pokrojone w kostkę papryki, cebulę i pomidory. Przyprawić rozgniecionym czosnkiem, sokiem z cytryny, ostrą papryką, solą, pieprzem i cukrem. Dusić kilka minut, aż warzywa będą miękkie, ale się nie rozpadną. Dodać oliwki bez pestek. Gorące warzywa ułożyć na bakłażanach. Posypać pokruszonym serem feta i posiekaną natką pietruszki.

Podawać solo, z ryżem lub bagietką.

Karolina Dudek

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.