Ziemia średzka ma swój smak

Ziemia średzka ma swój smak

Ziemia średzka ma swój smak

Szanowni Państwo.

Z prawdziwą przyjemnością przyjąłem zaproszenie do udziału w niniejszej publikacji. To niecodzienna okazja przybliżyć i promować Powiat Średzki za pomocą smaków i aromatów. Do tej pory robiło się to w kontekście gospodarki, atrakcji turystycznych czy walorów krajoznawczych. Nowe podejście pozwoli docenić i zaprezentować to, co w każdej społeczności najcenniejsze - zdolnych i ambitnych mieszkańców!

W Środzie Śląskiej urodziłem się i wychowałem, a od dwunastu lat mam zaszczyt pełnić funkcję starosty Powiatu Średzkiego. Ziemię średzką zawsze postrzegałem jako miejsce o niepowtarzalnym charakterze, doskonałych perspektywach, z utalentowanymi mieszkańcami. I to przekonanie nie opuszcza mnie do dziś. Średzianie to świadomi, aktywni obywatele, którzy sami kreują swoje otoczenie. Aby docenić ich zaangażowanie, już od kilku lat organizujemy konkurs „Nasza wieś ma się czym pochwalić”. On zainspirował nas do konkursu kulinarnego „Najlepsze w Powiecie Średzkim”, który integruje, pozwala na wymianę doświadczeń, a przede wszystkim promuje kulinarne talenty. Przepisy, które znajdziecie na kolejnych stronach, pochodzą z tego właśnie konkursu. Dzięki niemu już wiemy, że najlepsze w powiecie pierogi robi sołectwo Chomiąża, a szarlotkę i żurek Smakosze ze Środy Śląskiej, czyli młode małżeństwo Ania i Kamil. Na smaczne dania z grilla warto pojechać do Jastrzębiec. Sekret tych dań to dobre produkty, również lokalne, oryginalne pomysły i serce włożone w przygotowanie. Jestem przekonany, że prezentowane przepisy pozytywnie zaskoczą Was i Waszych gości. Wszystkie dania osobiście próbowałem i wszystkie bez wyjątku gorąco polecam!

Ziemia średzka ma swój smak

Sebastian Burdzy, Starosta Powiatu Średzkiego

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.