Zespół Brzykowianie

Czytaj dalej

Zespół Brzykowianie

Zespół Brzykowianie działa od 2014 r. i jest dumą Brzykowa - sołectwa, które początki ma w 1203 r. Większość zespołu pochodzi z Kresów Wschodnich, co dało impuls do integracji grupy i zainicjowało poszukiwania śladów przeszłości i lokalnych tradycji w rodzinnych domach. Odnalezione na strychach tuligłowskie kamizelki stały się inspiracją do stworzenia teraźniejszego stroju, którego realizacja była możliwa dzięki finansowemu wsparciu Burmistrza Gminy Trzebnica - Marka Długozimy. Zespół, skupiony wokół jego kierownika - Leokadii Wnuk, kultywuje tradycje przodków. Kompletuje zdjęcia, zbiera opowieści rodzinne i przepisy kulinarne. Brzykowianie są związani z Gminą Trzebnica, będąc dumni z jej rozkwitu. Uświetniają występami jej uroczystości. Grupa prezentuje się też w konkursach kulinarnych i rękodzielniczych. Brzyków słynie również z dobrej kuchni.

Schab w sosie własnym

Składniki:

1/2 kg schabu bez kości, 3/4 kg białej cebuli, 1 szklanka smalcu, 3 czubate łyżki pszennej mąki, śmietanka kremówka 30%, ziele angielskie (kilka ziaren lub zmielone), liść laurowy, sól, zmielony czarny pieprz, pół szklanki wody, sos sojowy jasny lub maggi, szczypta kawy rozpuszczalnej dla pięknego koloru (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

Plastry schabu grubości 1 cm lekko rozpłaszczyć dłonią, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Obsmażyć na gorącym smalcu z obu stron na lekko złotawy kolor. Następnie podlać wodą, dodać ziele angielskie, pokrojoną cebulę, listek laurowy i dusić w głębokim garnku do miękkości, czasem podlewając wodą. Gdy mięso jest już miękkie, wyjąć je, a do powstałego sosu dolać znów wody i zagęścić mąką, jeśli nie jest wystarczająco gęsty, zagotować i zmiksować blenderem. Następnie dodać śmietankę kremówkę, a dodatkowo według indywidualnych upodobań dodać odrobinę sosu sojowego lub maggi. Włożyć z powrotem mięso do sosu i jeszcze raz zagotować.

Sugestie:

- patelnia musi być dobrej jakości, aby mięso nie przywierało,
- aby uzyskać piękny kolor, można dodać szczyptę kawy rozpuszczalnej.

Zespół Brzykowianie

Kwaśnica kresowa

Składniki:

2 średnie cebule, 1 średni korzeń pietruszki, 1 marchew, wywar z gotowanej kapusty kiszonej i grzybów, ugotowane pokrojone grzybki suszone, śmietanka słodka kremówka (ilość wg uznania do doprawienia), mąka do zagęszczenia, klasyczne przyprawy (sól, pieprz, ewentualnie kminek), 1-2 łyżki smalcu (lub masła).

Sposób przygotowania:

Kwaśnica to zupa nikogo niepozostawiająca obojętnym - albo się za nią nie przepada, albo uwielbia, przy czym wielbicieli zupy jest zdecydowanie więcej. Zwykle jest to zupa robiona przy okazji gotowania pierogów z kapusty kiszonej z grzybami, gdyż bazuje na wywarach z kapusty i grzybów. W niewielkiej ilości wody należy ugotować 1 cebulę, marchew i pietruszkę. Po ugotowaniu połączyć z wywarem z kapusty i grzybów, dodać pokrojone grzybki, zagęścić, na koniec wlać śmietankę i dodać do smaku przyprawy (sól, pieprz). Dodatkowo 1 cebulę pokrojoną w plastry usmażyć na smalcu (lub maśle) i „okrasić” nią zupę.

Sugestie:

Zupę dobrze jest podać z grzankami lub z ugotowaną osobno kaszą gryczaną.

Zespół Brzykowianie

Makowiec w cieście francuskim

Składniki na ciasto:

30 dag mąki, 30 dag masła (82% tł.) lub dobrej gatunkowo margaryny, 3 żółtka, 2 łyżki zimnej wody.

Składniki na nadzienie makowe:

40-50 dag zmielonego ugotowanego dobrego gatunkowo maku, 30 dag cukru pudru, 6 żółtek, sok z 1 cytryny, zapach migdałowy, białka z pozostałych 9 jaj.

Sposób przygotowania:

Mąkę z tłuszczem należy dobrze wysiekać nożem, dodać żółtka i wodę, wyrobić kulę, pomagając sobie wałkiem, aby jak najmniej ciepło z rąk przechodziło na ciasto, następnie włożyć celem schłodzenia do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie połowę ciasta rozwałkować na grubość 0,5 cm, a pozostałą zostawić w lodówce. W tym czasie zrobić masę makową: żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać sok z cytryny, dalej ucierać, dodając po łyżce maku i zapach, na koniec wmieszać delikatnie pianę z białek. Jedną rozwałkowaną połówkę ciasta wykładamy na spód blaszki, na to wykładamy nadzienie makowe i na wierzch nanosimy wałkiem drugi płat ciasta, który nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 190-200 st. około 45 min. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Zespół Brzykowianie

plus.gazetawroclawska.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.