redakcja Gazety Lubuskiej

Sprawdzony przepis na kurczaka w warzywach

Sprawdzony przepis na kurczaka w warzywach Fot. istock
redakcja Gazety Lubuskiej

Pieczony kurczak świetnie sprawdza się zarówno na obiad, jak i na kolację. W połączeniu z warzywami i w aromatycznej marynacie posmakuje każdemu. Dobrze komponować będzie się z ryżem lub ziemniakami.

SKŁADNIKI:

WYKONANIE:
Najpierw w misce przygotowujemy marynatę:
Wlewamy sporo sosu sojowego, 2-3 łyżki oleju, sól, pieprz, paprykę słodką, majeranek oraz 3 ząbki czosnku. Następnie do marynaty dodajemy pokrojone warzywa i udka lub ćwiartki. Marynujemy przynajmniej przez 1 godzinę (pamiętajmy, że marynata powinna mieć dość intensywny smak, nie bójmy się więc przypraw).

Następnym krokiem jest pieczenie. Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 200 stopni C. Kurczaka wraz z warzywami przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy do momentu, aż się porządnie przyrumieni dolewamy wody (nie przykrywamy całego kurczaka) i zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C.

W międzyczasie przewracamy kurczaka dwa razy, aby się nie przypalił, a dobrze upiekł. Sos odlewamy do garnka, w razie konieczności odparowujemy nadmiar płynu i ewentualnie doprawiamy. Na koniec dodajemy 2 ząbki czosnku i wszystko miksujemy. W ten sposób zagęścimy nasz sos.

Pamiętajcie, że w tym czasie kurczaka pozostawiamy w piekarniku w temperaturze 100 stopni C., żeby nie wystygł. Jego skórka powinna być idealnie chrupiąca.

Przepis nadesłała nasza Czytelniczka Renata

redakcja Gazety Lubuskiej

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.gazetawroclawska.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2020 Polska Press Sp. z o.o.