Smaki Gordona Ramseya

Czytaj dalej
Fot. brak
Ania Starmach

Smaki Gordona Ramseya

Ania Starmach

Ta wiadomość zelektryzowała ostatnimi czasy polskie media, nie tylko te zajmujące się tematyką kulinarną: znany na całym świecie szef kuchni i gospodarz programów kulinarnych Gordon Ramsay odwiedził Kraków.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Przyjechał tu na specjalne zaproszenie produkcji programu Masterchef, przy którym i ja mam przyjemność pracować. Jego przyjazd przez kilka miesięcy owiany był tajemnicą, a ja do samego końca nie wierzyłam, że to się dzieje naprawdę. Gordon, czyli prowadzący nie tylko amerykańską serię Masterchefa, Hell’s kitchen czy Kitchen Nightmaires, autor książek kucharskich oraz – co chyba najcenniejsze – właściciel wielu gwiazdkowych restauracji na świecie, był w Polsce po raz pierwszy.

Dał się poznać nie tylko jako srogi juror i krytyk, ale też jako ciepły uprzejmy człowiek. To, co działo się w studiu, to, jakie wzbudził emocje i co ugotował, będziecie mogli obejrzeć już w październiku, bo wtedy będzie emisja programu. Póki co musi to pozostać tajemnicą, oczekiwanie mogą umilić wam przepisy na ulubione dania Ramsaya, w tym na jego popisową polędwicę Wellington, którą od lat zachwycają się moi gości. Jeśli przygotujecie ją choć raz, będziecie wiedzieli, dlaczego Gordonowi udało się w sobie rozkochać smakoszy z całego świata!

Polędwica Wellington

Składniki: 700 g polędwicy wołowej, 400 g pieczarek, opakowanie ciasta francuskiego, 3 łyżki musztardy, 2 żółtka, 8 plastrów szynki parmeńskiej, oliwa, świeżo zmielony pieprz, sól.
Przygotowanie: Pieczarki bardzo drobno pokrój (lub rozdrobnij w robocie kuchennym) i przysmaż na maśle, dopraw do smaku. Oczyść mięso, dopraw pieprzem i przysmaż je na rozgrzanym oleju, tak by nabrało koloru (około 30 sekund z każdej strony). Na blacie kuchennym rozłóż przezroczystą folię spożywczą (dzięki temu ciasto nie będzie się do niego przyklejało). Połóż na niej płat ciasta francuskiego.
Układaj na nim szynkę, plasterek obok plasterka. Na warstwie szynki równomiernie rozsmaruj masę pieczarkową. Na środku połóż polędwicę posmarowaną wcześniej musztardą. Owiń ją ciastem na kształt małego chlebka, sklej dokładnie brzegi ciasta. Włóż mięso na 20 minut do lodówki. Następnie posmaruj rozbełtanym żółtkiem i wsadź do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni na 15 minut, potem zmniejsz temperaturę do 180 i piecz kolejne 15 minut. Po upieczeniu ciasto powinno „leżakować” około 10 minut, dopiero później można je pokroić na plastry i zjeść.

Ania Starmach

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.