Pstrąg naszą specjalnością i dumą

Magdalena Majgier i  Karolina Ramulewicz - zwyciężczynie konkursu Smaki Kwisy 2018 Magdalena Majgier i Karolina Ramulewicz - zwyciężczynie konkursu Smaki Kwisy 2018

W konkursie „Smaki Kwisy 2018” wzięło udział siedem ekip. Wśród uczestników byli zarówno amatorzy, jak i osoby związane profesjonalnie z gastronomią. Mieli oni do wykonania jedną potrawę rybną (na zimno).

Przy ocenie potraw były brane pod uwagę następujące kryteria: smak potrawy, estetyka potrawy, estetyka stołu, oryginalna nazwa potrawy. Oceny dokonało profesjonalne jury, które stanęło przed niełatwym zadaniem wyboru zwycięzców, a poziom był bardzo wyrównany.

Ostatecznie po długiej naradzie wygrała „Wariacja na temat pstrąga - kiełbasa w towarzystwie konfitur z czerwonej cebuli na chmurce z dziką zieloną przyjemnością”, którą przygotowały uczennice szkoły z Biedrzychowic: Magdalena Majgier i Karolina Ramulewicz.

Drugie miejsce zajęła Zuzanna Matkowska, także ze szkoły w Biedrzychowicach, ze „Zrolowanym pstrągiem”. „Pieczony pstrąg w pomidorach z bazylią i oliwkami” dał trzecie miejsce Beacie Miesiąc, reprezentującej Stowarzyszenie Rozwoju Henrykowa.

Pozostałe ekipy startujące w konkursie - Irena Włodarek z Gryfowa Śl., Jagoda Kijak-Raczyńska z Zespołu Szkół w Lubomierzu, Małgorzata Kamińska z Wieży i reprezentujący Zagrodę Przy Szlaku Dragonów Pruskich Romuald Fryst z Nagórza - uplasowały się ex aequo na IV miejscu. Komitet Organizacyjny KWISONALIÓW 2018 z siedzibą w Miejsko-Gminnym Ośrodku Kultury w Gryfowie Śl. serdecznie dziękuje uczestnikom konkursu „Smaki Kwisy”. Serdecznie dziękuje też sponsorom nagród: Państwu Grażynie i Romanowi Stana prowadzącym PHU Gradix oraz Panu Andrzejowi Fokt, Dyrektorowi Zakładu Jutrzenka Colian Sp. z o.o. z Wykrot.

Wariacje na temat pstrąga - kiełbasa z pstrąga w towarzystwie konfitury z czerwonej cebuli na chmurce cytrynowej z dziką zieloną przyjemnością

Kiełbasa z pstrąga

Składniki:

1 kg pstrąga surowego,
250 g wędzonego pstrąga,
200 g boczku wędzonego,
2 białe cebule, 200 g kaszy gryczanej,
3 ząbki czosnku.

Sposób przygotowania:

Pstrągi oczyszczamy i filetujemy, z ości, skórki i głów gotujemy wywar. Boczek i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy z kaszą. Następnie zalewamy gotowym wywarem rybnym do zmięknięcia kaszy. Przestudzoną kaszę łączymy z pokrojonym surowym, wędzonym pstrągiem i posiekanym czosnkiem. Doprawiamy do smaku. Nabijamy jelito, parzymy w wodzie o temp. 80ºst. przez 12 minut.

Puree z czerwonej cebuli i buraka

Składniki:

100 g czerwonej cebuli,
100 g buraka, ocet balsamiczny,
miód, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Miód karmelizujemy, dodajemy cebulę i buraka, na koniec ocet i dusimy. Dodajemy sól, pieprz i przecieramy przez sito.

Konfitura z czerwonej cebuli

Składniki:

4 czerwone cebule,
2 ząbki czosnku,
papryczka chili,
100 ml miodu gryczanego,
100 ml octu balsamicznego,
sól,
świeży tymianek.

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek kroimy w piórka. Na patelnię wlewamy miód, gdy zacznie się karmelizować, dodajemy resztę składników. Dusimy 3 minuty, następnie dodajemy ocet balsamiczny i dusimy do uzyskania konfitury. Na koniec dodajemy świeży tymianek i sól.

Cytrynowa chmurka

Składniki:

1 szt. cytryny,
3 żółtka,
1 białko
½ łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Skórkę z cytryny zetrzeć. Składniki wymieszać w jednej misce, blendować i przetrzeć przez sito. Przetarte składniki przelać do syfonu. Do mikrofali w małej misce, grzejemy przez ok. 1 minutę.

Dzika zielona przyjemność

Składniki:

sałata lolo i lolo rosa,
liście pokrzywy,
mlecz,
natka pietruszki,
bazylia,
oliwa z oliwek,
sól, pieprz,
miód, czosnek niedźwiedzi,
pomidory koktajlowe.

Sposób przygotowania:

Sałatę płuczemy, osuszamy. Z reszty składników robimy sos.

Pstrąg naszą specjalnością i dumą - II i III nagroda w konkursie „Smaki Kwisy”

Zrolowany pstrąg

Składniki:

2 świeże duże filety z pstrąga tęczowego,
2 łyżeczki pieprzu cytrynowego,
½ łyżeczka soli,
1 jajko surowe,
kaszka manna orkiszowa,
koperek, pietruszka, szczypiorek.

Sposób przygotowania:

Zamarynować rybę w pieprzu i soli. Zostawić na 30 minut.

Rybę drobno pokroić, wymieszać z jajkiem, kaszką, zieleniną, dosolić do smaku. Zwinąć mięso w rulon w folii spożywczej. Wrzucić rulon z rybą w folii do wrzącej wody. Gotować 15 minut. Wyciągnąć z wrzątku, ostudzić. Po ostudzeniu zdjąć folię spożywczą. Podawać z sosem ziołowym lub cytrynowym.

Magdalena Majgier i  Karolina Ramulewicz - zwyciężczynie konkursu Smaki Kwisy 2018

Przepis: Zuzanna Mytkowska

Magdalena Majgier i  Karolina Ramulewicz - zwyciężczynie konkursu Smaki Kwisy 2018
Zuzanna Mytkowska, autorka dania pstrąg zrolowany, II nagroda w konkursie „Smaki Kwisy”

Pieczony pstrąg z bazylią i oliwkami

Składniki:

1 pstrąg,
1 puszka pomidorów krojonych,
1 pęczek świeżej bazylii,
cebula,
oliwki zielone,
pieprz, sól.

Sposób przygotowania:

Pstrąga przyprawić pieprzem i solą i odstawić na ok. 1 godzinę. Po czym obsmażyć na głębokim oleju.

Cebulę podsmażyć wraz z pomidorami na oleju, pod koniec dodać świeżą bazylię, następnie dodać pokrojone oliwki.

Układamy rybę na talerzu. Częścią farszu nadziewamy pstrąga, pozostałą część wykładamy na wierzch. Całość można udekorować bazylią.

Magdalena Majgier i  Karolina Ramulewicz - zwyciężczynie konkursu Smaki Kwisy 2018

Przepis: Beata Miesiąc

Magdalena Majgier i  Karolina Ramulewicz - zwyciężczynie konkursu Smaki Kwisy 2018
Beata Miesiąc, autorka dania pieczony pstrąg z bazylią i oliwkami, III nagroda w konkursie „Smaki Kwisy”

plus.gazetawroclawska.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.