Przepisy z Nowogrodźca

Czytaj dalej

Przepisy z Nowogrodźca

Pieczenica Franciszka

Przygotowanego prosiaka (30-40 kg) nacinamy pod łopatkami oraz od środka co drugie żebro - robimy krótkie nacięcie. Nacinamy też szyneczki i łopatki od środka. Potem nacieramy solą z czosnkiem i pieprzem lub tylko solą morską. Jeżeli pieczemy na kałku, to nadziewamy na kałek i pieczemy, natomiast w piecu chlebowym układamy na głębokiej blaszce lub brytfannie, uprzednio wysmarowanej smalcem lub olejem. Należy przykryć to folią aluminiową i włożyć do rozgrzanego pieca. Pieczemy od 3 do 5 godzin (zależy od wagi prosiaka i temperatury pieca). Po tym czasie sprawdzamy, czy jest upieczony, wbijając termometr do środka najgrubszego miejsca (do szynki lub karczku). Jeżeli ma 70 st., to dobrze. Podawać na gorąco lub na zimno z ogórkiem kiszonym, kapustą kiszoną, musztardą i chlebem.

Przepisy z Nowogrodźca

Autor: Franciszek Bochenek, Nowogrodziec

Kwaśnica Matyldy

Składniki:

2 kg kapusty kiszonej (najlepiej - z beczki), 2 małe lub 1 duża golonka, 5 dużych cebul, 2 duże marchewki, 2-3 kg ziemniaków dużych, ½ kg boczku, 1 kg żeberek, ½ szklanki oleju. Pieprz prawdziwy, czerwona papryka mielona, sól, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek.

Sposób przygotowania:

Kapustę ugotować, dobrze odcedzić i „niech odpoczywa”. Golonkę oczyścić, wymyć, zalać na noc zimną wodą. Rano odlać wodę, zalać czystą i gotować do miękkości z dodatkiem 3 ząbków czosnku i soli do smaku. W osobnym naczyniu na oleju obsmażyć pokrojony boczek. Rumiane skwarki wybrać do miseczki, a na pozostałym tłuszczu smażyć żeberka, dodając cebulę i startą na grubych oczkach marchew. Dusić to razem, dodając czasami wodę. Potem dodać obraną skórę z golonek, dalej dusić (chodzi o to, by tłuszczyk z golonki się wysmażył). Pod koniec dodać ziemniaki, kilka razy wymieszać, dodać paprykę, pieprz, ziele, liść laurowy. To wszystko zalać ok. 7 litrami zimnej wody, gotować do miękkości ziemniaków. Dodajemy kapustę, pokrojoną golonkę, zagotowujemy razem.

Jest to danie jednogarnkowe.

Uwaga: nie dolewać wody. Jeżeli chcemy, aby kwaśnica była jak zupa, wlewamy na początku o 3 litry więcej wody i zredukujemy do pożądanej gęstości podczas gotowania.

Przepisy z Nowogrodźca

Autor: Matylda Smusz, Nowogrodziec

Sałatka Małgosi - dla kobiety pracującej

Przepisy z Nowogrodźca

Składniki:

2 kg białej kapusty, 2 marchewki, 2 czerwone papryki, 1 główka czosnku, 1/2 szklanki oleju.

Zalewa:

½ szklanki wody, 1 szklanka cukru, ¾ szklanki octu, 2 łyżki soli.

Sposób przygotowania:

Warzywa szatkujemy. Zagotowujemy zalewę, gorącą zalewą zalewamy warzywa i odstawiamy na noc. Rano należy wymieszać i dodać olej, zamieszać jeszcze raz. Wkładamy do słoików (nie pasteryzować), słoiki - do lodówki (w lodówce sałatka może stać ok. 2 miesięcy).

Przepisy z Nowogrodźca

Autor: Małgorzata Kaśków, Nowogrodziec

Rolada drożdżowa Ani

Składniki na ciasto:

1 kg sera białego, cukier waniliowy, 1 kg mąki, 1 jajko, 1 kostka drożdży, 6 łyżek cukru, 1/2 szklanki oleju, 1/2 l mleka, cukier waniliowy, 3 jajka, pół łyżeczki soli.

Sposób wykonania:

Cukier, mąkę, cukier waniliowy, jaja i sól wymieszać, dodać drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku i olej. Wszystko mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Potem dzielimy ciasto na cztery porcje. Każdą wałkujemy na centymetrowy placek - smarujemy białym serem i zawijamy. Tak przygotowujemy cztery rolady. Blachę smarujemy margaryną i układamy. Rolady pieczemy pół godziny w temp. 160 stopni z termoobiegiem. Po upieczeniu smarujemy margaryną.

Przepisy z Nowogrodźca

Domowy chlebek Beaty z kminkiem

Składniki:

5 dag drożdży,
1 łyżeczka cukru,
7 łyżek płatków owsianych,
1 litr ciepłej wody,
2 łyżeczki soli,
1 kg mąki,
1 /2 szklanki siemienia lnianego,
2 płaskie łyżki kminku,
mleko lub woda do posmarowania chlebka.

Sposób wykonania:

Drożdże wkruszamy do miski, posypujemy je cukrem, gdy się rozpuszczą, dodajemy płatki, wodę i sól. Odstawiamy na 20 minut. Następnie dodajemy mąkę, siemię i kminek. Wszystko bardzo dobrze mieszamy. Gdy wyrobimy ciasto, przekładamy je do foremek do keksa (wyjdą 4 chlebki). Formy smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wierzch chlebków smarujemy mlekiem lub wodą. Pieczemy około godziny w 180 stopniach.

Przepisy z Nowogrodźca

Ciasto drożdżowe Ani

Przepisy z Nowogrodźca

Składniki na ciasto:

1 kg mąki, 1 kostka drożdży, 6 łyżek cukru, 1/2 szklanki oleju, 1/2 l mleka, cukier waniliowy, 3 jajka, pół łyżeczki soli.

Sposób wykonania ciasta:

Cukier, mąkę, cukier waniliowy, jaja i sól wymieszać, następnie dodać drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku i olej. Wszystko mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, wykładamy na dużą blachę (z piekarnika) wcześniej wysmarowaną olejem.

Ciasto rozkładamy równo i smarujemy marmoladą, na wierzch wg uznania układamy owoce i posypujemy kruszonką.

Składniki na kruszonkę:

1 szklanka mąki, 3 łyżeczki cukru, cukier waniliowy, 1/2 kostki margaryny.

Sposób wykonania kruszonki:

Wszystkie składniki wrzucamy i dokładnie wyrabiamy aż powstaną grudki z ciasta.

Przepisy z Nowogrodźca

Koło Gospodyń Wiejskich w Parzycach

Słodziutki kurczak

Przepisy z Nowogrodźca

Składniki:

1 pierś z kurczaka, 1 gruszka, 1 jabłko, 1 banan, 1 cebula, 5 śliwek suszonych, natka pietruszki, sól, pieprz, olej lub masło klarowane.

Sposób przyrządzenia:

Na maśle lub oleju podsmażamy pierś, następnie podsmażamy cebulkę z natką pietruszki. Łączymy w jednym naczyniu pierś z podsmażoną cebulką i natką, przyprawiamy solą i pieprzem, podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jabłko i gruszkę, a banana kroimy na plasterki. Dusimy jeszcze chwilę. Owoce powinny być miękkie, ale jędrne. Pierś podajemy z ryżem lub makaronem.

Przepisy z Nowogrodźca

Koło Gospodyń Wiejskich w Wykrotach

Truskawkowe ciasto Sołtysowej

Składniki:

2 szkl. mąki, sól, 1½ łyżeczki proszku dopieczenia, ½ szkl. cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 200 g masła, 1 jajko, 1 kg truskawek, 2 łyżki wiórek kokosowych, 2 opakowania budyniu śmietank., 800 ml mleka.

Sposób przyrządzenia:

W misce wymieszać mąkę, sól, proszek do piecz., cukier, cukier wanil., rozdrobnione masło. Ugniatać aż zrobi się kruszonka. Dodać jajko i zmiksować. Uformować kulę. Podzielić na dwie części i włożyć do lodówki na ok. 30 min. Zagotować budyń. Jedną część ciasta wyjąć z lodówki i wyłożyć spód formy (blachy), ciasto podziurkować widelcem. Na ciasto wyłożyć truskawki i zalać ciepłym budyniem. Zetrzeć na wierzch na tarce drugą część ciasta z lodówki i posypać wiórkami kokosowymi. Piec w piekarniku 40 minut w temperaturze 180 °C. Gdy ostygnie, posypać cukrem pudrem.

Przepisy z Nowogrodźca

Sołtys Godzieszowa Piotr Tutak wraz z żoną Katarzyną

Pieczenica - udziec wieprzowy

Solanka:

10 litrów wody, 1,2 kg soli (może być pół na pół z solą peklową), czosnek, pieprz, trochę ostrej papryki, ziele angielskie, liść laurowy, trochę przyprawy maga.

Sposób przygotowania:

Wszystko wymieszać. Przygotowaną solanką nastrzyknąć udziec, by mięso było doprawione w środku, ułożyć je w głębokim naczyniu i zalać pozostałą ilością solanki. Po około 24 godzinach mięso należy wyjąć, ułożyć na blaszce i piec w piekarniku w temperaturze 150-180 stopni przez 3 godziny.

Przepisy z Nowogrodźca

Pita

Przepisy z Nowogrodźca

Ciasto:

0,5 kg mąki, sól, 5 łyżek oleju, letnia woda. Zagnieść ciasto - nie za twarde.

Nadzienie:

0,5 kg sera + 1 jajko - razem wymieszać, 0,5 kg jabłek zetrzeć i odcisnąć, kawałek dyni zetrzeć na tarce, cynamon, 1/3 szklanki oleju, cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

Ciasto rozwałkować na placek. Rozprowadzić po nim ser, wyłożyć jabłka i dynię, posypać cukrem i cynamonem, pokropić olejem. Placek zwinąć z dwóch stron, przekroić napół i wyłożyć na blachę. Piec w temp. 180- 200 st. ok. 40 min. Zarumienione ciasto wyjąć, polać śmietaną (około ½ szkl.) i posypać cukrem z cukrem waniliowym. Jeszcze raz włożyć do piekarnika na 10 minut.

Przepisy z Nowogrodźca

Przepisy Pani Zofii Ludziak z Gościszowa

plus.gazetawroclawska.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.