Przekąski do wina. Co przygotować na imprezę? TOP 7 sprawdzonych i prostych przepisów

Czytaj dalej
Fot. Marzena Duda, zaciszekuchenne.blogspot.com
maw

Przekąski do wina. Co przygotować na imprezę? TOP 7 sprawdzonych i prostych przepisów

maw

Co podać do wina? Jakie przekąski przygotować na imprezę? Czym zaskoczyć naszych gości? Zapytaliśmy o to zielonogórzankę Marzenę Dudę, miłośniczkę dobrej, smacznej i oryginalnej kuchni, która od kilku lat prowadzi bloga kulinarnego "Zacisze Kuchenne". Na stole nie może zabraknąć m.in. kawioru z bakłażana czy crostini z figą i owczym serem.

Przystawki do wina. Sprawdzone przepisy Marzeny Dudy, autorki bloga www.zacichekuchenne.blogspot.com

Tarty z bakłażanem na spodzie z pumpernikla

Sprawdzone przepisy na przekąski do wina
Marzena Duda, zaciszekuchenne.blogspot.com Tarty z bakłażanem na spodzie z pumpernikla

Składniki:

nadzienie i polewa:

Przygotowanie:

  1. Pumpernikiel wrzucić do blendera i zmiksować.
  2. Dodać masło i stopniowo wodę - do uzyskania spójnego ciasta.
  3. Wyłożyć na 4 foremki do tarty (średnica 12-15 cm).
  4. Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 10 minut.
  5. Bakłażana pokroić na plastry, posolić i odstawić na 20 minut.
  6. Następnie wypłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  7. Pokroić w paski i podsmażyć na oliwie. Odstawić.
  8. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać bakłażana.
  9. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać przecier i płatki chilli do pozostałych warzyw.
  10. Podlać odrobiną wody. Na koniec wrzucić bazylię.
  11. Wyłożyć farsz na podpieczone spody.
  12. Do śmietany dodać jajka, przyprawy. Wymieszać dokładnie i wylać na wierzch.
  13. Ułożyć na górze kilka plasterków sera.
  14. Zapiekać do ścięcia masy jajecznej i przyrumienienia.

Sprawdź również:10 mitów na temat wina, które wszyscy powtarzamy

Quiche prowansalski


Sprawdzone przepisy na przekąski do wina
Marzena Duda, zaciszekuchenne.blogspot.com Quiche prowansalski

Składniki:
Ciasto:

Farsz :

Przygotowanie:

  1. Do mąki dodać kawałki twardego masła, poszatkować nożem.
  2. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto.
  3. Wyłożyć ciastem formę do tarty, nakłuć widelcem i podpiec na złocisty kolor w temp. 180 stopni.
  4. Bakłażana pokroić w plastry, posolić i odstawić na około 0,5 godziny. Po tym czasie spłukać i wytrzeć go do sucha.
  5. Na oliwie podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka, cukinię i bakłażana pokrojone w plastry i paprykę pozbawioną nasion również w plastry.
  6. Dodać przyprawy i tymianek.
  7. Chwilę poddusić, aż zmiękną.
  8. Na podpieczonym cieście ułożyć równomiernie podsmażone warzywa.
  9. Do śmietany dodać jajka, przyprawy i natkę pietruszki.
  10. Wymieszać dokładnie i wylać na farsz.
  11. Zapiekać do ścięcia masy jajecznej i przyrumienienia w temp. 190 stopni.

Pâté wegetariańskie


Składniki:

Przygotowanie:

  1. Soczewicę przepłukać i ugotować w podwójnej ilości wody do miękkości (około 20 minut).
  2. Rozgrzać oliwę i masło.
  3. Dodać cebulę i czosnek, podsmażyć często mieszając, aż cebula staje się szklista, 5 do 6 minut.
  4. Dodać grzyby i smażyć, mieszając od czasu do czasu około 10 minut.
  5. Połączyć całość z gotowaną soczewicą, sokiem z cytryny, sosem sojowym.
  6. Dodać posiekane zioła, alkohol, i pozostałe przyprawy.
  7. Wszystko przestudzić i zmiksować blenderem, doprawić.
  8. Przełożyć na naczynek i schłodzić w lodówce.
  9. Podawać na grzankach, krakersach, świeżym pieczywie skropionym oliwą i ziołami. Można podać z konfiturą cebulową lub ogórkami małosolnymi.

CO PASUJE DO WINA?

Crostini z figą i owczym serem


Składniki:

Przygotowanie:

  1. Pieczywo skropić oliwą z dodatkiem soli i pieprzu, zapiec w piekarniku do zrumienienia.
  2. Położyć ser, na to kawałki figi.
  3. Skropić kanapkę winegretem balsamicznym.

Kawior z bakłażana


Składniki:

Przygotowanie:

  1. Bakłażana pokroić w plastry, posolić i odstawić na około 0,5 godziny.
  2. Po tym czasie spłukać i wytrzeć go d sucha.
  3. Posmarować plastry oliwą z oliwek i podpiec do miękkości w piekarniku, w 180 stop. C.
  4. Następnie pokroić w drobną kosteczkę lub zblendować dodając oliwę, sok z cytryny dla smaku i przyprawy.
  5. Na koniec wymieszać z posiekaną natką pietruszki.
  6. Schłodzić w lodówce.

Tostadas


Składniki:

guacamole:

[b]Przygotowanie:[/b]

  1. Mięso mielone podsmażyć na łyżce oleju.
  2. Dodać przyprawy, wyciśnięty czosnek, pomidory, wodę.
  3. Poddusić 15 minut. Odcedzić fasolę i dodać do mięsa.
  4. Na 1 łyżeczce oleju podsmażyć chwilę dynię, dorzucić do sosu.
  5. Doprawić do smaku solą i cukrem, ewentualnie podlać wodą.
  6. Avocado obrać i rozetrzeć widelcem, dodać pomidora pokrojonego w kosteczkę.
  7. Wcześniej należy zdjąć z niego skórkę i wypestkować.
  8. Wymieszać wszystko z cebulką, sokiem z limonki i czosnkiem.
  9. Rozrzedzić śmietaną, gdy jest za gęste.
  10. Z tortilli wyciąć koła o średnicy 5-6 cm, skropić olejem.
  11. Wstawić na chwilę do piekarnika i zapiekać w temp. 180 stopni C, aby były chrupiące, do lekkiego zrumienienia.
  12. Placuszki tortilli smarować guacamole, na to masę mięsną, kawałki sałaty i przyozdobić kleksem śmietany.
  13. Podawać od razu, albo każdy sam może sobie nakładać sosy i dodatki.

Grzanki z jarmużem


Sprawdzone przepisy na przekąski do wina
Marzena Duda, zaciszekuchenne.blogspot.com Grzanki z jarmużem

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Na oliwie podsmażyć posiekaną papryczkę, pomidory i czosnek.
  2. Dodać porwane liście jarmużu. Przyprawić.
  3. Podlać śmietaną i ewentualnie wodą.
  4. Dusić, aż jarmuż zmięknie.
  5. Bagietkę pokroić na mniejsze kawałki, każdą część przekroić wzdłuż i wydrążyć, żeby pozbyć się środka.
  6. Skropić oliwą, rozłożyć podduszony jarmuż.
  7. Na wierzchu ułożyć plasterki sera.
  8. Zapiekać w gorącym piekarniku do zrumienienia.

POLSKA TOSKANIA - zobacz film i przewodnik interaktywny po lubuskiej krainie wina i wrażeń.

Poznaj z nami polską Toskanię! Zabierzemy Cię w podróż pięcioma szlakami: pasji, cierpliwości, spełnienia, dumy i tradycji.

Przewodnik interaktywny po polskiej Toskanii

maw

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.