Powrót do dzieciństwa

Czytaj dalej
Fot. Fot. 123RF
Ania Starmach

Powrót do dzieciństwa

Ania Starmach

Racuchy, placki, placuszki - lubiłam je jako mała dziewczynka, uwielbiam jako dorosła kobieta, dlatego chętnie wracam do starych, babcinych przepisów. Nie byłabym jednak sobą, gdybym miejscami ich nie zmieniła! Mam nadzieję, że moje pomysły przypadną Państwu do gustu!

Placuszki bananowo owsiane

Składniki: 2 banany, 1,5 szklanki płatków owsianych, 1 szklanka mleka, 3 łyżki mąki, 1 jajko, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki wiórków kokosowych, 1 łyżka roztopionego klarowanego masła, szczypta cynamonu, miód, roztopiona czekolada
Przygotowanie: Płatki owsiane zalej letnim mlekiem, dodaj wiórki kokosowe, cynamon. Po pół godzinie płatki wymieszaj z jajkiem, mąką, proszkiem do pieczenia, masłem i rozgniecionymi bananami. Z masy smaż małe placuszki, podawaj je z miodem lub czekoladą.

Placki dyniowe ze śliwkami

Składniki: 300g upieczonej dyni hokkaido, 300g mąki, 2 jajka, 50g brązowego cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
duża szczypta cynamonu, szczypta mielonego imbiru, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta mielonych goździków, 1 łyżka roztopionego masła klarowanego, 400g śliwek węgierek, 2 łyżki cukru, 50g gorzkiej czekolady
Przygotowanie: Cukier skarmelizuj, dodaj śliwki bez pestek, gotuj na małym ogniu przez 30 minut, dodaj posiekaną czekoladę. Dynie zmiksuj na puree, wymieszaj z cukrem, jajkami, mąką, proszkiem do pieczenia, masłem i przyprawami, z masy smaż małe placuszki, podawaj z czekoladowymi powidłami.

Placki ziemniaczane z selerem

Składniki: 4 duże ziemniaki, ½ selera, 1 jajko, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, 300g upieczonego filetu łososia, 300g serka kremowego, natka koperku, sok z cytryny, sól, pieprz
Przygotowanie: Seler i ziemniaki zetrzyj na tarce, wymieszaj z jajkiem, mąką, smaż na mocno rozgrzanym oleju. Łososia rozdrobnij widelcem, wymieszaj z serkiem, koperkiem, sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem, usmażone placuszki podawaj z dipem łososiowym.

Ania Starmach

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.