Pij rozgrzewające napoje

Czytaj dalej
Fot. 123rf
Anastazja Bezduszna

Pij rozgrzewające napoje

Anastazja Bezduszna

Jak wzbogacić ziołowe napary, by jeszcze lepiej działały rozgrzewająco? Właściwości takie ma nie tylko herbata i kawa. Także poncze owocowe czy kakao z przyprawami.

Naturalne składniki to podstawa nie tylko dań obiadowych. Napoje przyrządzone ze świeżych czy też suszonych w domu owoców będą bardziej aromatyczne i korzystne niż kupione saszetki. Ale nie mówimy tu o liścianej herbacie, bez dodatków. Naparom przyrządzanym z herbacianych liści przypisuje się wiele pozytywnych dla organizmu właściwości. Aby mieć pewność, że będą one wzmacniały organizm także wtedy, gdy temperatura spada poniżej zera stopni C, warto sprawdzić, jakie gatunki wyróżniają się działaniem podnoszącym odporność i jakie dodatki zwiększą ich skuteczność.

By móc w pełni wykorzystać ich walory, warto połączyć kilka różnych składników, by tworzyły smaczną kompozycję o silnym działaniu. Jedną z takich propozycji jest napar z naturalnego suszu herbacianego z dodatkiem miodu, owoców cytrusowych, przypraw czy konfitur. Gorący napój łagodzi ból zainfekowanego gardła, a unosząca się nad nim para udrożnia zatkany nos. Wypicie kubka herbaty dostarczy organizmowi dawkę witaminy C, stymulującej układ odpornościowy. - Pozytywne działanie czarnej herbaty na organizm w sezonie jesienno-zimowym wynika przede wszystkim z jej rozgrzewających właściwości. Ten gorący napój nie tylko poprawia krążenie krwi, ale dzięki zawartości teaflawiny poprawia również koncentrację i wydolność umysłową - tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. - Najpopularniejsza odmiana, earl grey, wzbogacona jest ekstraktem z pomarańczy bergamota, stosowanym jako środek odkażający - dodaje.

Kiedy na ulicy zimno, jej rozgrzewające działanie możemy wzmocnić, dodając do naparu sok z dzikiej róży, stosowany często przy stanach gorączkowych. Ale są też napoje z przyprawami bez herbaty, które smakują doskonale. To na przykład miód z rokitnikiem czy kakao z cynamonem.

Jabłkowy napój

Składniki:

Sposób przygotowania:
Na kawałku gazy układamy goździki, cynamon i skórkę pomarańczy. Mocno zawiązujemy. Do garnka wlewamy sok z jabłek, w którym zanurzamy saszetkę z przyprawami. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu. Pozostawiamy pod przykryciem jeszcze około 5 minut. Wyjmujemy saszetkę z przyprawami. Rozlewamy napój do kubków.

Kakao z cynamonem

Składniki:

Sposób przygotowania:
Oddzielnie doprowadzamy do wrzenia wodę i mleko. W dużym garnku mieszamy kakao z cukrem i dodajemy 4 łyżki wrzącej wody - mieszamy, aż kakao się rozpuści. Dodajemy pozostały wrzątek i gorące mleko cały czas mieszając. Na małym ogniu doprowadzamy napój do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i rozlewamy do filiżanek. Posypujemy każdą cynamonem i dodajemy kilka marshmallow.

Anastazja Bezduszna

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.gazetawroclawska.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.