Kinga Czernichowska

Piekarze pod kreską. Co z mąką?

Piekarze pod kreską. Co z mąką? Fot. fot. Breslauer Zeitung
Kinga Czernichowska

Tym razem dziennikarze „Breslauer Zeitung” donosili o rosnących cenach żywności, o trudnej sytuacji wrocławskich piekarzy oraz o mące złej jakości. To wszystko musiało odbić się na konsumentach.

Nie tak dawno pisaliśmy o podwyżkach cen żywności, o których informowała „Breslauer Zeitung”. Trudna sytuacja w 1920 roku dotknęła także piekarzy.

Lato 1920 roku było naprawdę gorące, prawie jak w tropikach. Możemy więc tylko przypuszczać, że było dużo cieplej niż w tym roku. Jeden z dziennikarzy, Paul Plüddeman, relacjonując koncerty, nadmienił nawet, że w Hali Ludowej było parno jak... w szklarni.

Pozostało jeszcze 89% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 2,46 zł dziennie.

    już od
    2,46
    /dzień
Kinga Czernichowska

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.gazetawroclawska.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.