Kinga Czernichowska

Piekarze pod kreską. Co z mąką?

Młyny w dawnym Wrocławiu Fot. Jagoda, fotopolska.eu Młyny w dawnym Wrocławiu
Kinga Czernichowska

Tym razem dziennikarze „Breslauer Zeitung” donosili o rosnących cenach żywności, o trudnej sytuacji wrocławskich piekarzy oraz o mące złej jakości. To wszystko musiało odbić się na konsumentach.

Nie tak dawno pisaliśmy o podwyżkach cen żywności, o których informowała „Breslauer Zeitung”. Trudna sytuacja w 1920 roku dotknęła także piekarzy.

Lato 1920 roku było naprawdę gorące, prawie jak w tropikach. Możemy więc tylko przypuszczać, że było dużo cieplej niż w tym roku. Jeden z dziennikarzy, Paul Plüddeman, relacjonując koncerty, nadmienił nawet, że w Hali Ludowej było parno jak... w szklarni.

Pozostało jeszcze 89% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 2,46 zł dziennie.

    już od
    2,46
    /dzień
Kinga Czernichowska

Dziennikarka z wykształcenia, zawodu i zamiłowania. Po studiach na dziennikarstwie i komunikacji społecznej, socjologii oraz filologii germańskiej na Uniwersytecie Wrocławskim. Szczególnie lubię pisać o tym, co piszczy w kulturze. Cenne są dla mnie rozmowy z ludźmi, ponieważ to ludzie dają nam możliwość spojrzenia z zupełnie innej perspektywy. Ponadto dużo podróżuję, gram na pianinie i trenuję aerial hoop, czyli taniec na kołach cyrkowych. Mam psa rasy ogar polski i agamę brodatą. Uwielbiam dobre kino, koncerty, ambitne książki filozoficzne, psychologiczne i powieści, które wbijają w fotel. Kocham bliskość natury.

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.gazetawroclawska.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.