Niedary mają najlepszą stronę internetową!

Niedary mają najlepszą stronę internetową!

Niedary w gminie Zawonia odniosły ogólnopolski sukces. Strona internetowa www.niedary.pl w konkursie organizowanym przez Krajowe Stowarzyszenie Sołtysów pod patronatem Ministra Cyfryzacji, zajęła I miejsce w jubileuszowej 5. jego edycji - w sezonie 2017/2018. Strona przynosi codzienne wiadomości z życia wsi, gminy, okolicy. Pomaga w codziennych sprawach. To tu zatrzymujemy w kadrze wspomnień nie tylko dzień dzisiejszy, ale z dbałością o szczegóły rekonstruujemy i pielęgnujemy historię Niedar. Czynimy to społecznym sumptem, inspirowanym przez nieformalną grupę „Niedarianie”, traktując te działania jako społeczną integracyjną zabawę dla każdego, w którą… wciągają się nawet ludzie, którzy nigdy w Niedarach nie byli sic! - piszą autorzy strony.

Ciasto kolorowe

Składniki:

4 jajka, ½ szklanki mąki pszennej, ½ szklanki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru.

Sposób przygotowania:

Żółtka oddzielić od białek. Ubić pianę, dosypując cukier, dodać pojedynczo żółtka. Na koniec delikatnie mieszając ubite jajka z mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na trzy części. Do I części dodać pół szklanki maku. Do II części pół szklanki wiórków kokosowych. Do III części - łyżkę kakao. Wylewać na głęboką blachę jedno ciasto na drugie i równo rozprowadzić. Piec 35 minut w temperaturze 180 st. C.

Przyrządzanie masy:

Ugotować 1 i 1/2 budyniu w ½ litra mleka i wystudzić. Do kostki masła dodać 3 łyżki cukru pudru mieszając, potem po 1 łyżce budyniu ucierając. Na koniec dodać sok z 1 cytryny. Biszkopt przedzielić na pół. Spód nasączyć ponczem (½ cytryny, 3 łyżki alkoholu białego, łyżeczka cukru i woda przegotowana). Posmarować ¾ masą budyniową, przykryć II częścią biszkoptu, wierzch posmarować pozostała częścią masy. Dekorować wiśniami lub czarną porzeczką, orzechami. Wierzch polać polewą kakaową.

Autorka: Zofia z Kamiennej
I nagroda w konkursie na: „Najsmakowitszy wypiek” IV edycji Niedariańskiego Rajdu Szlakiem Kurhanów

Niedary mają najlepszą stronę internetową!

Ciasto „Zielony mech” z jagodami

Składniki:

450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku, 2 szklanki mąki (najlepiej krupczatki), 4 jajka, 1 i 1/3 szklanki oleju, 1 szklanka cukru, 3 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na przygotowanie kremu:

500 ml kremówki, 500 g serka mascarpone, 3/4 szklanki cukru pudru. Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki lub jagodowy, świeże jagody do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Szpinak rozmrażamy, a następnie odciskamy z wody przez sito. Szpinak łączymy z połową szklanki oleju i miksujemy. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą pianę, następnie, cały czas miksując, dodajemy szpinak i resztę oleju. Do tak przygotowanej masy dodajemy mąkę wymieszaną już wcześniej z proszkiem do pieczenia. Tortownicę natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę i wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. Ciasto pieczemy ok. 40-50 minut do momentu aż patyczek będzie suchy. Gdy wyjmiemy ciasto z piekarnika, należy je odstawić do całkowitego wystygnięcia. Wystudzone ciasto kroimy na 3 blaty, z czego jeden powinien być cienki, ponieważ będziemy go kruszyć.

Kremówkę miksujemy razem z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem. Gdy powstanie bardzo gęsta masa, odkładamy ok. 4 łyżki. Resztą kremu przekładamy ciasto, pamiętając, aby każda warstwa ciasta była wysmarowana wcześniej dżemem.

Odłożonym wcześniej kremem smarujemy górę ciasta oraz jego boki. Całość posypujemy skruszonym ciastem, jagodami i odkładamy ciasto do lodówki na 4 godziny.

Autorka: Anna P. z ul. Głównej
II nagroda w konkursie na: „Najsmakowitszy wypiek” IV edycji Niedariańskiego Rajdu Szlakiem Kurhanów

Niedary mają najlepszą stronę internetową!

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.