Marcińskie świętowanie - na ludowo i ze śledziem!

Czytaj dalej

Marcińskie świętowanie - na ludowo i ze śledziem!

Pomysł założenia zespołu artystycznego w Proszówce, gmina Gryfów Śląski, powstał, gdy sołtysem tej miejscowości został Jan August. „Sołtysowe Gryfinki” działają od 2007 roku. W zespole śpiewa kilkanaście osób, a przygrywa im kapela. Muzycy grają na skrzypcach, akordeonie i bębnie. Aktualnie w zespole występują: Jan August - kierownik zespołu, Zdzisława August, Zdzisława Rusinek, Czesława Radwańska, Barbara Szuniewicz, Rozalia Zawistowska, Rozalia Walenista, Bronisław Baran, Jerzy Guzy, Wincenty Szyszko, Stanisław Okulowski - perkusja, Roman Korytowski - akordeon.

Zespół Ludowy „Sołtysowe Gryfinki” aktywnie uczestniczy w różnego rodzaju uroczystościach o zasięgu regionalnym. Piosenek w jego wykonaniu można też posłuchać m.in. na falach Radia Wrocław, gdzie zespół rywalizuje z innymi grupami folklorystycznymi w Liście PrzebojówLudowych.

Marcińskie świętowanie - na ludowo i ze śledziem!

Cyklicznie raz w roku, 11 listopada, organizowane są w Proszówce spotkania MARCIŃSKIE ŚWIĘTOWANIE NA LUDOWO, w których uczestniczą mieszkańcy wsi, zaprzyjaźnione zespoły folklorystyczne oraz zaproszeni goście.

Podczas tego świętowania na stołach królują potrawy z gęsiny, ale tradycyjną potrawą , którą wykonuje zespół, opartą o tradycje przywiezione z Wileńszczyzny, ze stron rodzinnych Sołtysa, jest „ŚLEDŹ PO PROSZOWIAŃSKU”.

Potrawa ta do tej pory stanowi danie świąteczne w okresie zarówno świąt bożonarodzeniowych i wielkanocnych, ale także podczas różnych świąt rodzinnych.

Przepis zespołu „Sołtysowe Gryfinki” na przygotowanie dania.

Śledź po proszowiańsku

Składniki:

2 jajka,
0,25 dag mąki,
1 szklanka mleka,
¾ szklanki wody,
sól, pieprz,
1 kg płatów śledziowych z beczki.

Sposób przygotowania:

Śledzie wymoczyć. Odsączyć ręcznikiem papierowym lub czystą ściereczką. Dodać pieprzu. Przygotować ciasto naleśnikowe (nieco gęstsze niż na standardowe naleśniki). Obustronnie obmoczyć śledzie w przygotowanym cieście, smażyć na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu.

Smaczne zarówno na ciepło, jak też na zimno.

Marcińskie świętowanie - na ludowo i ze śledziem!

plus.gazetawroclawska.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.