Książka kucharska według Mai i Borysa

Czytaj dalej
Fot. 123rf
Szczęśliwy tatuś Robert Migdał

Książka kucharska według Mai i Borysa

Szczęśliwy tatuś Robert Migdał

Jest ich dwójka – Maja (lat 12) i Borys (lat 6). Dzięki nim w domu gwar i ruch jest taki, jakby było ich trzy razy tyle. Jedynym miejscem, w którym się potrafią skupić, wyciszyć, jest... kuchnia. I przy jedzeniu (delektują się potrawami, smakują je – nie znam pojęcia „niejadek” - a przy gotowaniu jest cisza, jak makiem zasiał. Absolutna. Słychać tylko dźwięk miksera i szu¬miącego piekarnika.

Oczywiście na razie gotują z moją pomocą (zwłaszcza jeśli chodzi i obsługę piekarnika i kuchenki gazowej), ale przygotowanie całej potrawy – w tym są niezastąpione: dokładne w myciu warzyw, obieraniu (Majka jest dumna, bo ostatnio nauczyła się obierać ziemniaki obieraczką), krojeniu (na razie bezkrwawym), a gdy w ruch idzie mikser lub elektryczna maszynka do mielenia – są w raju (Borysowi frajdę sprawia nawet mielenie suchych bułek na bułkę tartą).

Uwielbiają zupy (zwłaszcza pomidorową, rosół, ale też zupy kremy: z kukurydzy, cukinii czy dyni). Wolą jednak, gdy na talerzu ląduje im „coś konkretnego”: schabowy w panierce, duszony z czosnkiem, na miękko, w bulionie, pulpety drobiowe w sosie koperkowym, pieczony kurczak (najlepiej karmelizowany w miodzie i zaprawiony śmietaną, doprawiony ostrą papryką i pieprzem). Nie pogardzą też żeberkami (na słodko), roladami wołowymi nadziewanymi ogórkiem, słoniną, papryką i cebulą i kurczakiem faszerowanym rodzinkami, z jabłkami i cynamonem.

Ziemniaki kochają pod każdą postacią: z wody, pieczone, purée. Ryż – nieszczególnie, ale ostatnio uwielbiają białą kaszę gryczaną.

Surówki – na pierwszym miejscu szpinak (ale w liściach, przesmażony lekko na maśle z czosnkiem), buraczki na ciepło (ze śmietaną), marchewka z kalarepą i mizeria (może być od biedy z jogurtem).

No i desery. Wszystko, co słodkie, pochłaniają w każdej ilości. Czekolada, ciasta z czekoladą i z czekoladowymi kremami rządzą, chociaż też ostatnio zajadają się sernikiem (bez rodzynek) i bezą Pavlova (z truskawkami lub borówkami).

Kochają też najzwyklejsze naleśniki (Borys, obudzony w środku nocy, potrafi z głowy podać dokładny przepis ze składnikami i z rozpiską, co trzeba krok o kroku robić, żeby wyszły dobre).

Lubią też proste słodycze: pierniki, ciasto francuskie z owocami czy muffinki z konfiturą albo truskawki zapiekane pod kruszonką. Ich popisowym daniem są jednak… pierniczki. Proste i szybkie do zrobienia.

Zupa z cukinii
Maja i Borys

Pierniczki, ciastka nie tylko świąteczne

Składniki:

Sposób przygotowania:
Osobno połączyć suche składniki, potem mokre, a potem wszystko razem i wyrobić na jedną masę. Ciasto rozwałkować, wycinać kształty pierniczków, które trzeba ułożyć na pergaminie na blaszce.
Wkładać do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec około 10 do 15 minut.
Po wystudzeniu dekorować (pełna dowolność – wyobraźnia rządzi).

Wspaniała zielona zupa krem z cukinii

Składniki:


Sposób przygotowania:
Obieramy cukinię oraz ziemniaki i kroimy w niewielką kostkę, obraną cebulę siekamy, a czosnek kroimy w cienkie plasterki. Przygotowujemy garnek, w którym będziemy gotowali. Rozgrzewamy masło z olejem i szklimy na nim cebulę, a następnie dodajemy czosnek i cukinię, które smażymy około czterech minut na ostrym ogniu (nie zapominając o częstym mieszaniu). Kiedy cukinia będzie miejscami szklista, do garnka dolewamy bulion, czekamy, aż zacznie wrzeć, dodajemy ziemniaki, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i gotujemy do momentu, kiedy będą miękkie. Zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy zupę na gładki krem. Zupę możemy podać z pestkami dyni i łyżeczką śmietany.

Naleśniki najlepiej smakują z dżemem truskawkowym

Składniki:

Sposób przygotowania:
Zaczynamy od ubicia jajek z odrobiną soli, następnie dodajemy mąkę, mleko i wodę. Całość dokładnie mieszamy tak, by nie było grudek. Ciasto jest gotowe, teraz możemy smażyć naleśniki. Można zrobić to metodą babci – rozgrzaną patelnię posmarować kawałkiem słoniny lub masłem klarowanym zawiniętym w pergamin. Naleśniki smażymy oczywiście z dwóch stron, najlepsze są lekko przypieczone.

Smaczne pulpety w sosie koperkowym

Składniki:
50 dag mięsa mielonego
jajko
sól i pieprz
4 łyżki tartej bułki (najlepiej domowej)
pęczek koperku
3 łyżki śmietany
marchewka
bulion
4 łyżki mąki

Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania pulpecików. Mięso mieszamy z bułką tartą, jajkiem, doprawiamy i formujemy kuleczki, które obtaczamy w mące. Pulpeciki podsmażamy. W bulionie, najlepiej warzywny, gotujemy marchewkę, kiedy będzie miękka wrzucamy pulpety do bulionu i czekamy, aż wypłyną. Od tego momentu gotujemy je trzy minuty. Następnie wyjmujemy nasze mięsne kuleczki i odkładamy. Teraz odlewamy nieco bulionu, wlewamy do niego śmietanę, mieszamy, dodajemy posiekany koper i nieco wody. Sos zagęszczamy dwoma łyżkami mąki rozmieszanej w wodzie. Kiedy sos zagotuje się, zmniejszamy ogień, dodajemy do garnka pulpety i dusimy je jeszcze dziesięć minut. Smacznego!

Szczęśliwy tatuś Robert Migdał

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.