Koło Gospodyń Wiejskich w Tyńcu nad Ślęzą

Czytaj dalej

Koło Gospodyń Wiejskich w Tyńcu nad Ślęzą

Koło Gospodyń Wiejskich w Tyńcu nad Ślęzą powstało w latach 60. Zostało reaktywowane w grudniu 2010 r. Obecnie działa w nim 15 kobiet. Przewodniczącą koła jest Bożena Łabuda. Zespół wyjeżdża na wiele imprez związanych z Wielkanocą i Bożym Narodzeniem. Koło organizuje m.in. dożynki i zabawy karnawałowe. Zespół uczestniczy w Tynieckim Dniu Seniora, wystawie stołów bożonarodzeniowych w Kobierzycach i w warsztatach bożonarodzeniowych w Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Wysokiej. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Tyńcu nad Ślęzą jeżdżą też na prezentacje tradycyjnych stołów wigilijnych w Pasażu Grunwaldzkim i do Marcinowic (powiat świdnicki) na pokazy stołów wielkanocnych.

Tynieckie pierogi

Składniki:

2,5 szklanki kaszy gryczanej, 5 surowych ziemniaków średniej wielkości, 2 cebule, 3 łyżki masła, 1 średnia główka białej kapusty, 5 szklanek wody, sól i pieprz do smaku.

Składniki na ciasto:

1 kg mąki, kostka margaryny, 3 jajka, szklanka mleka, 5 dag drożdży.

Składniki na farsz:

1 kg łopatki, pół kostki margaryny, przyprawy wedle uznania.

Sposób przygotowania:

Roztopić margarynę i połączyć z zimnym mlekiem. Następnie wsypać mąkę do miski, rozkruszyć drożdże, dodać 3 jajka. Ze wszystkich składników wyrobić ciasto. Następnie włożyć ciasto do miski z ciepłą wodą. Powinno ono wypłynąć. Stolnicę podsypać mąką. Ciasto, które wypłynęło, rozwałkować i napełniać farszem. Pieczemy je w temp. 180 stopni przez ok. 45 minut. Mięso na farsz można obgotować lub upiec w rękawie. Następnie je drobno posiekać i połączyć z kiszoną obgotowaną kapustą. Dodać margaryny. Ciasto napełniamy farszem. Po upieczeniu należy je przykryć ściereczką. Pierogi podajemy z sosem czosnkowym.

Koło Gospodyń Wiejskich w Tyńcu nad Ślęzą

Domowy smalczyk

Składniki:

1 kg podgardla lub słoniny, 500 dag mięsa z łopatki, 2 cebule, 3/4 ząbki czosnku, sól, pieprz, majeranek.

Sposób przygotowania:

Przemielić podgardle lub słoninę. Pod koniec topienia słoniny dodajemy mięso z łopatki, cebulę, sól, pieprz i majeranek. Na koniec dodajemy sprasowany czosnek.

Koło Gospodyń Wiejskich w Tyńcu nad Ślęzą

Pieróg wschodni

Składniki na farsz:

1 kg ziemniaków, pół szklanki kaszy gryczanej, 2 cebule, olej.

Składniki na ciasto:

5 dag drożdży, 1 jajko, szklanka mleka.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować na miękko. Kaszę podprażyć i dodać do ugotowanych już ziemniaków. Cebulkę podsmażyć na złoty kolor. Dodać do niej pieprz i sól. Ziemniaki, kaszę i cebulę utłuc i zwijać w kulki. Do tego robimy ciasto drożdżowe. Z ciasta tworzymy kółka wielkości małego talerzyka. Z farszu lepimy kulkę i wkładamy ją do ciasta. Formujemy z tego placek. Ciasto układamy i smarujemy jajkiem, nakłuwając je widelcem. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 20 minut. Po wyjęciu smarujemy górę masłem.

Koło Gospodyń Wiejskich w Tyńcu nad Ślęzą

plus.gazetawroclawska.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.