Koło Gospodyń Wiejskich w Pustkowie Wilczkowskim

Czytaj dalej

Koło Gospodyń Wiejskich w Pustkowie Wilczkowskim

KGW w Pustkowie Wilczkowskim istnieje od 2011 roku i z roku na rok kontynuuje tradycję, którą zapoczątkowały mamy i babcie obecnych gospodyń. Przewodniczącą koła jest Bożena Kurek-Osiecka. Uczestniczki udzielają się społecznie poprzez wystawy na wydarzeniach gminnych lub powiatowych, ukazując przepyszne wypieki i wyroby artystyczne. Dowodem tego jest wyjątkowy wieniec, który co roku przygotowywany jest na Dożynki Kobierzyckie. Panie w Kole Gospodyń udowadniają swoimi talentami i zapałem, że tradycję można kontynuować na wysokim poziomie i z uśmiechem na twarzy.

Smarowidło „na bogato”

Składniki:

1 kg słoniny, 0,25 dag pieczarek, 0,25 dag pieczarek, 0,25 dag swojskiej kiełbasy, 0,25 dag surowego wędzonego boczku, 2 czerwone papryki, 2 żółte papryki, 2 duże cebule, 6 ząbków czosnku, 20 g przyprawy do kurczaka, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Słoninę zmielić. Resztę składników pokroić w kostkę. W dużym garnku topić słoninę. W połowie procesu dodać surowy boczek, po około 10 minutach dołożyć kiełbasę, następnie pieczarki i paprykę. Na końcu dodać podsmażoną na patelni cebulę. Doprawić do smaku przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem, oraz rozgniecionym czosnkiem.

Koło Gospodyń Wiejskich w Pustkowie Wilczkowskim

Sałatka zdrowia

Składniki:

10 dag liści szpinaku, 350 g marynowanych buraków, pół kostki sera feta, 2 łyżki stołowe łuskanego słonecznika, sos winegret.

Sposób przygotowania:

Szpinak umyć i osuszyć. Buraczki pokroić w słupki, ser feta w kostkę. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Na talerzu układać warstwy: szpinak, buraczki, ser feta i posypać słonecznikiem. Polać sosem.

Koło Gospodyń Wiejskich w Pustkowie Wilczkowskim

Kora orzechowa

Składniki na ciasto:

8 białek, 3 żółtka, 200 g orzechów mielonych włoskich lub laskowych, 3/4 szkl. cukru, 100 g rodzynek, 100 g wiórków kokosowych, 3 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na krem:

Sok z 1 puszki brzoskwiń, 1 i 1/2 kostki masła, 5 łyżek cukru, 2 duże budynie śmietankowe, 1 łyżka mąki pszennej, 1 i 3/4 szklanki wody, 5 żółtek, ponadto: 2 paczki delicji pomarańczowych, 1/4 szklanki spirytusu, 1/4 szklanki mocnego naparu kawy naturalnej, 2 galaretki brzoskwiniowe, osączone brzoskwinie z puszki.

Sposób przygotowania ciasta:

Rodzynki przelewamy wrzątkiem i odstawiamy do osiąknięcia z wody. Orzechy mielimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dajemy zmielone orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki. Całość dokładnie mieszamy. Białka ubijamy, dodajemy porcjami cukier, żółtka i suchą mieszankę. Z tak przygotowanego ciasta pieczemy dwa placki w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni przez ok. 35 minut.

Sposób przygotowania kremu:

Sok z brzoskwiń zagotowujemy z cukrem i 1 szklanką wody. Budynie mieszamy z mąką pszenną i rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody, dodajemy żółtka. Dokładnie miksujemy i wlewamy na wrzący sok. Stale mieszając, trzymamy na ogniu do zagotowania, po czym odstawiamy pod przykryciem do ostudzenia. Masło ucieramy do białości i dodajemy stopniowo przestudzony budyń.

Łączenie:

Na placek bakaliowy wykładamy połowę kremu. Na to układamy delicje (czekoladą do dołu) nasączone kawą ze spirytusem, lekko wciskając je w krem. Nasączamy jeszcze raz pozostałym ponczem. Na ciastka wykładamy drugą część kremu, zostawiając kilka łyżek. Przykrywamy plackiem i cieniutko smarujemy pozostałym kremem. Na to układamy na dachówkę pokrojone w plasterki brzoskwinie. Całość zalewamy przygotowaną wcześniej galaretką (rozpuszczamy 2 galaretki w 3 szklankach wody). Wstawiamy do lodówki.

Koło Gospodyń Wiejskich w Pustkowie Wilczkowskim

plus.gazetawroclawska.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.