Koło Gospodyń Wiejskich w Kierżnie

Czytaj dalej

Koło Gospodyń Wiejskich w Kierżnie

Po wielu latach, w marcu 2011 roku, zostało reaktywowane Koło Gospodyń Wiejskich w miejscowości Kierżno. Początki istnienia Koła były dla jego członkiń wyzwaniem, gdyż nie miały doświadczenia w takiej działalności. Jednakże chęć i zapał w działaniu zmobilizował je do trwałej i twórczej pracy. To zaowocowało zajęciem II miejsca w plebiscycie „Gazety Wrocławskiej” i portalu naszemiasto pl. ,,Dolnośląska Wieś 2014” w kategorii na najatrakcyjniejsze koło gospodyń. Panie należące do tej organizacji to w znacznej większości potomkowie reemigrantów z terenów byłej Jugosławii, przez co kultura bałkańska jest im bardzo bliska. Przedstawione tu przepisy oddają w pełni charakter KGW w Kierżnie.

Pita

Składniki na ciasto:

Farsz: 1 jajko, ok. 2 kg jabłek, 2 szklanki mąki, cukier wg uznania, szczypta soli, 1 łyżka oleju, 0,5 szklanki mleka, dodatkowo 1/3 margaryny (roztopić), 200 ml śmietany 30%, cukier waniliowy (lub cynamon).

Sposób przyrządzenia:

Ciasto zagnieść (jak na pierogi), odstawić, aby „odpoczęło”. Jabłka obrać i zetrzeć, odcisnąć sok. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, przełożyć na obrus i rozciągnąć palcami, by było jak najcieńsze. Polać roztopioną margaryną, rozłożyć jabłka na całe ciasto. Posypać cukrem i cukrem waniliowym. Obrus podnieść do góry z jednej strony, by całość zwinęła się w roladę. Przełożyć na blaszkę posmarowaną olejem, a następnie po wierzchu natrzeć olejem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok. 50 minut. 15 minut przed zakończeniem pieczenia polać śmietaną z cukrem.

Koło Gospodyń Wiejskich w Kierżnie

Pierożki drożdżowe

Składniki na ciasto:

1 filet z kurczaka, 0,5 kg mąki, kapusta pekińska, 3 żółtka, papryka, 1/4 kostki margaryny, 30 dag pieczarek, 1 szklanka mleka, 0,5 puszki kukurydzy, 5 dag drożdży, cebula, przyprawa do gyrosa.

Sposób przyrządzenia:

Składniki na ciasto zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Mięso usmażyć z przyprawą. Kapustę, paprykę, cebulę i pieczarki kroimy, następnie smażymy. Wsypujemy kukurydzę, mieszamy z mięsem i przyprawiamy do smaku. Ciasto wałkujemy i robimy pierogi. Następnie smażymy na głębokim tłuszczu.

Koło Gospodyń Wiejskich w Kierżnie

Kociołek bałkański

Składniki:

0,5 kg surowego boczku,
1 golonka,
1 kg karczku,
4 papryki (różnokolorowe),
2 duże cebule,
2 łyżki papryki w proszku,
sól i pieprz do smaku.

Sposób przyrządzenia:

Boczek pokroić w drobną kostkę, wysmażyć na skwarki. Karczek pokroić w większą kostkę, Golonkę oddzielić od kości i również pokroić. Dodać do wytopionego boczku z tłuszczem i skwarkami. Dobrze przesmażyć, często mieszając, następnie dodać pokrojoną w paski paprykę, cebulę i paprykę w proszku. Dusić do miękkości. Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku.

Koło Gospodyń Wiejskich w Kierżnie

plus.gazetawroclawska.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.