Koło Gospodyń Wiejskich Szczytkowice

Czytaj dalej

Koło Gospodyń Wiejskich Szczytkowice

KGW ze Szczytkowic powstało w l. 70. XX w. z inicjatywy Ewy Gierczak. Teraz kieruje nim sołtys Marta Piasecka. Mieszkanki Szczytkowic wspaniale odnajdują się w łączeniu gastronomii i folkloru z nowoczesnością, bazując na starych recepturach głównie spod Lwowa. Inspiracją są też przepisy z lat 70. czy z książki kucharskiej ,,Smacznie i zdrowo od rana do wieczora” Jadwigi Kossowskiej (1973 r.). Szczytkowice to „zagłębie marchwiowe” - stąd żelaznym punktem repertuaru są potrawy wzbogacone o marchew. Umiejętności Koła Gospodyń są wysoko cenione. Panie uczestniczą w imprezach regionalnych, a nawet międzynarodowych, jak Festyn „Kultury Świata” na Światowych Dniach Młodzieży w Trzebnicy. Na Ogólnopolskim Konkursie ,,Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” we Wrocławiu w 2014 r. KGW wywalczyło wyróżnienie za rogaliki z marchewką.

Dżem marchewkowy

Składniki:

1 kg marchwi, 0,5 kg cukru, 3 małe cytryny, 1 pomarańcza.

Sposób przygotowania:

Umyte, obrane i pokrojone marchewki gotować do miękkości. Następnie odlać wodę i zmiksować blenderem na puree. Zagotować cukier z 2 szklankami wody, dodać startą skórkę z cytryn i pomarańczy, smażyć aż syrop zgęstnieje. Następnie dodać puree z marchewki i sok wyciśnięty z cytryn i pomarańczy. Smażyć kolejne 20 minut, aż kropla spuszczona na talerzyk nie będzie się rozpływała. Dżem nakładać do gorących słoiczków, zakręcać i stawiać na przykrywkach.

Koło Gospodyń Wiejskich Szczytkowice

Rogaliki z marchewki

Składniki:

200 g marchewki (2 średniej wielkości), 2 szklanki mąki pszennej, kostka margaryny, twardy dżem (marmolada) na nadzienie (preferowane smaki: morelowy, brzoskwiniowy, śliwkowy).

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać na stolnicę. Marchewki zetrzeć na drobnej tarce, dodać margarynę i wyrobić ciasto. Rozwałkować i wyciąć trójkąty, na których należy położyć marmoladę/dżem i od szerszego boku zwinąć w kształt rogalików. Pieczemy w 180 °C około 30 min. - aż do uzyskania chrupkości i złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem.

Koło Gospodyń Wiejskich Szczytkowice

Sos Szczytkowski

Składniki:

8 dkg marchwi, 5 dag selera, 5 dag pietruszki, 10 dag cebuli, 2-3 łyżki oleju/oliwy, sól, 2-3 łyżki koncentratu, pomidorowego, cukier, cytryna lub kwasek cytrynowy, pieprz, papryka, musztarda (niekoniecznie).

Sposób przygotowania:

Warzywa oczyścić, opłukać, pokroić w cienkie paseczki razem z cebulą. Włożyć do rondelka na rozgrzany tłuszcz, zasmażyć, dodać 2-3 łyżki wody, osolić, dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym, pieprzem, papryką, ewentualnie można dodać nieco musztardy. Sos powinien być gęsty, o smaku słodkawo-kwaskowym. Sos idealny do ryb.

Koło Gospodyń Wiejskich Szczytkowice

plus.gazetawroclawska.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.