Kokosowe inspiracje

Czytaj dalej
Fot. https://pixabay.com
Ania Starmach

Kokosowe inspiracje

Ania Starmach

Pisząc ten felieton jestem daleko, daleko, na wyspie pełnej herbaty, cynamonu i kokosów. Woda koksowa pomaga mi walczyć z upałem, a jej smak prowokuje do nowych kulinarnych pomysłów. Dziś dla was curry, placuszki i zupa z kukurydzy. Wszystko na bazie mleczka kokosowego. Niech jego egzotyczny smak wniesie do waszych kuchni odrobinę tropikalnego słońca!

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2015":

Placuszki kokosowe z ananasem

Składniki: 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 łyżki roztopionego masła, 200 ml mleka kokosowego, 1 łyżeczka cukru z cytryny, 3 łyżki brązowego cukru, 1 puszka z ananasem, 100 ml mleka 3,2 proc., 2 łyżki cukru, 180 g mąki, 2 jajka
Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta wymieszaj, najlepiej używając miksera. Smaż je na teflonowej patelni jedną, dwie minuty z każdej strony. Po usmażeniu placuszków na patelnie wsyp cukier, gdy zacznie się topić dodaj ananasa pokrojonego w kostkę i sok z cytryny, wymieszaj i podgrzewaj przez chwilę aż karmel całkowicie pokryje ananasa. Placuszki podawaj z ananasowym karmelem, możesz je też posypać wiórkami kokosowymi.

Curry z kaszą jęczmienną

Składniki:200 g kaszy jęczmiennej średniej, 1 mały kalafior, 200 g ugotowanej ciecierzycy, 4 pomidory obrane ze skórki, 1 młoda cebula, mały ananas, 500 ml mleczka kokosowego, 2 ząbki czosnku, 4 cm imbiru, 1 papryczka chili, 1/2 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, szczypta cynamonu, szczypta ostrej papryki, sok z limonki, pęczek kolendry
Przygotowanie: Kaszę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Imbir, cebulę, chili siekamy, przysmażamy na oleju, po chwili dodajemy podzielonego na cząstki kalafiora, smażymy przez kilka minut, dodajemy przyprawy, ciecierzycę, mleko kokosowe, pokrojone pomidory i ananasa. Dusimy ok. 30 min. Podajemy z kaszą i świeżą kolendrą.

Kukurydzianka

Składniki: 3 kolby kukurydzy, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 puszki mleka kokosowego, 1 szklanka bulionu warzywnego, 3 łyżki drobno pokrojonej trawy cytrynowej, pieprz cytrynowy, chili, kolendra, sól
Przygotowanie:Cebulę, czosnek, chili i trawę cytrynową drobno pokrój. Kolbę kukurydzy ustaw pionowo, za pomocą ostrego noża oddziel ziarna. W rondlu rozgrzej odrobinę oliwy, przysmaż na niej chili, czosnek, trawę cytrynową i cebulę i kolby bez ziaren, po chwili dodaj mleko i mleko kokosowe, zagotuj, wrzuć ziarna kukurydzy, gotuj około 20 minut. Po tym czasie wyciągnij niejadalne kolby kukurydzy a resztę zupy zmiksuj na gładką masę, dopraw do smaku, podawaj z kolendrą.

Ania Starmach

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.