Kobierzyckie Koło Gospodyń

Czytaj dalej

Kobierzyckie Koło Gospodyń

Kobierzyckie Koło Gospodyń powstało w czerwcu 2013 r. Swoją siedzibę ma w Kobierzyckim Ośrodku Kultury.

Przewodniczącą Kobierzyckiego Koła obecnie jest Agnieszka Szwed. Założycielem i pomysłodawcą była Danuta Klepuszewska. Obecnie koło liczy 11 osób. Co roku koło współorganizuje imprezy organizowane przez Gminę Kobierzyce, sołectwo i przez Kobierzycki Ośrodek Kultury. Na dożynkach zespół przedstawia swoje specjały kulinarne oraz wystawia prace plastyczne, tworzone przez Danutę Klepuszewską, która doczekała się swojego wernisażu. Należąca do koła Kornelia Szachniewicz została doceniona przez proboszcza za wydzierganie wszystkich płócien w kościele. Prace i wypieki zespołu były przedstawiane m.in. na jarmarku bożonarodzeniowym we francuskim mieście Ensisheim (Prowansja). Koło bierze też udział w Festiwalu 4 Żywiołów. Panie organizują biesiady dla mieszkańców Kobierzyc oraz Dzień Kobiet, gdzie przygotowują część kulinarną i taneczną.

Zupa wigilijna grzybowo-śledziowa

Składniki:

5-7 dag grzybów suszonych, marchew, korzeń pietruszki, seler, cebula, 3 ziemniaki, solony śledź z beczki, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Grzyby gotujemy w osobnym garnku, po ugotowaniu dobrze płuczemy. Do grzybów dodajemy warzywa, ziele angielskie, liść laurowy, gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Do wywaru dodajemy śledzika i opaloną nad ogniem cebulę. Na koniec dodajemy odrobinę oleju i doprawiamy do smaku. Danie podajemy na zimno. Zupa pochodzi z okolic Lwowa, z dawnych Kresów Wschodnich.

Kobierzyckie Koło Gospodyń

Ciasto z wiśniami

Składniki:

6 jajek, 1,5 szklanki mąki tortowej, 1 szklanka cukru, 3 łyżki oleju, 3 łyżki kakao, 3 łyżki wody, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 słoik wiśni drylowanych w syropie, 0,5 l śmietanki 36%, 3 fixy do śmietanki, cukier wanilinowy, 2 opakowania kiśli wiśniowych.

Sposób przygotowania:

Z podanych składników upiec ciemny biszkopt. Po wystudzeniu przekroić go na 2 części. Ugotować kisiel na syropie z wiśni, dodając 1 szklankę wody. Następnie dodać do kiśli wiśnie i wylać po wystudzeniu na biszkopt. Śmietankę ubić, dodając 3 fixy oraz cukier wanilinowy, wyłożyć na warstwę kiśli (2 łyżki zostawić do dekoracji). Przykryć drugą połowę biszkopta, śmietankę rozsmarować na wierzchu ciasta i posypać tartą czekoladą.

Kobierzyckie Koło Gospodyń

Placek mięsny

Składniki na ciasto:

50 dag mąki, 1 kostka margaryny, 1 łyżka smalcu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 opakowanie zupy ogórkowej, 1/2 łyżeczki soli, 4 łyżki kwaśnej śmietany, 5 żółtek, szczypta pieprzu.

Składniki na farsz:

70 dag mielonego mięsa, 50 dag pieczarek, 6 jaj ugotowanych na twardo, 3 cebule, 2 czerwone papryki, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1 łyżka masła lub oliwy, 2 jajka.

Sposób przygotowania:

Pieczarki kroimy i dusimy z cebulą, dodając sól i pieprz. Dodajemy mięso i dusimy razem doprawiając do smaku. Paprykę i jajka gotowane kroimy w kostkę. Wszystko mieszamy i dodajemy posiekaną natkę oraz surowe jaja. Zagniatamy kruche ciasto i dzielimy naczęści (2/3+1/3). Na wysoką blachę wykładamy 2/3 ciasta. Na ciasto wykładamy farsz mięsny i przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.

Kobierzyckie Koło Gospodyń

plus.gazetawroclawska.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.