Klub Nowoczesnej Gospodyni w Brzezince Średzkiej

Czytaj dalej

Klub Nowoczesnej Gospodyni w Brzezince Średzkiej

Działa od niespełna roku, a zdobył już kilka nagród i wyróżnień w konkursach kulinarnych. Impulsem do utworzenia klubu była nagroda w powiatowym konkursie „Nasza wieś ma się czym pochwalić”, dzięki której działająca pod przewodnictwem sołtys Teresy Jackowskiej grupa kobiet postanowiła połączyć siły i uczestniczyć w wydarzeniach kulinarnych i kulturalnych w pow. średzkim. Klub skupia obecnie 6 pań w wieku 50+ i organizuje wiele uroczystości lokalnych, m.in. festyny, dożynki, Dzień Dziecka, Dzień Kobiet, Dzień Seniora.

Od marca 2018 r. klub bierze udział w konkursach kulinarnych „Najlepsze w powiecie średzkim”, zdobywając wyróżnienia m.in. za żurek, szarlotkę i pierogi.

Żurek

Składniki:

1 marchewka,
1 pietruszka,
kawałek selera,
1 liść laurowy,
3 ziarna ziela angielskiego,
1 cebula,
500 ml kwasu na żur,
1,2 litra wody,
1 ząbek czosnku,
1 suszony grzybek,
40 g boczku wędzonego,
500 g kiełbasy białej,
sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Obrane warzywa zalać wodą, dodać sól, przyprawy, umyty i namoczony grzybek. Gotować pod przykryciem 40 minut. Wywar przecedzić, dodać kwas (bez przecedzania, ponieważ zupa powinna być lekko zawiesista).

Do gotującej się zupy dodać zrumieniony boczek, kiełbasę, roztarty czosnek, sól, pieprz, majeranek. Ugotować jajka na twardo. Pokroić na ósemki i dodać do żurku (nie gotować!).

Klub Nowoczesnej Gospodyni w Brzezince Średzkiej

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki na ciasto i sposób jego przygotowania:

2 szkl. mąki, 1 żółtko, trochę wrzątku, 1 łyżeczka oleju, 1 łyżeczka masła (rozpuszczonego), szczypta soli.

Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować jak najcieniej, wykrawać szklanką okrągłe kształty.

Składniki na farsz:

50 dag kiszonej kapusty, 2 cebule, 10 suszonych grzybów, 3 łyżki oleju, 1 łyżka kaszy manny, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Grzyby namoczyć i ugotować. Kapustę zalać wywarem z grzybów, gotować 30 minut. Na patelni rozgrzać tłuszcz, ułożyć kapustę i smażyć z posiekaną cebulą i grzybami. Doprawić solą i pieprzem.

Lepienie i gotowanie:

Na każde kółko, które zrobiliśmy z rozwałkowanego cienko ciasta, nakładamy farsz i zlepiamy. Tak przygotowane pierogi wkładamy na posolony wrzątek na około 3 minuty, licząc od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować należy je cedzakową łyżką. Krasić zrumienioną cebulką. Podawać z posiekaną zieleniną.

Klub Nowoczesnej Gospodyni w Brzezince Średzkiej

Orzeszki - pyszne kruche ciasteczka w kształcie orzeszków

Składniki na ciasto:

3 szkl. mąki, 2 żółtka, ½ szkl. cukru, ½ szkl. śmietany, 1 kostka margaryny, 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Sposób przygotowania:

Margarynę posiekać z mąką, dodać 1 łyżeczkę sody i połączyć z pozostałymi składnikami. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Ze schłodzonego ciasta robić małe kuleczki (wielkość trzeba wyczuć - zbyt małe nie dadzą pełnego kształtu orzeszków, jeśli będą zbyt duże, ciasto wypłynie ponad kształt foremki). Piec w rozgrzanej maszynce do rumianego koloru, około 2 - 3 minuty - w zależności od mocy maszynki. Wyjąć, wystudzić.

Składniki na masę:

½ szklanki mleka, 1 kostka margaryny, 4 łyżeczki kakao, 1 ½ szkl. mleka w proszku, 1 szkl. cukru.

Sposób przygotowania:

Margarynę, mleko, cukier i kakao podgrzać (nie gotować), na końcu dodać mleko w proszku i wymieszać.

Orzeszki nadziać masą i łączyć w pary. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Klub Nowoczesnej Gospodyni w Brzezince Średzkiej

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.