Być „zero” jest na plus. Idea Zero Waste cieszy się coraz większą popularnością

Czytaj dalej
Fot. fot. Katarzyna Biedrzycka
Damian Stępień

Być „zero” jest na plus. Idea Zero Waste cieszy się coraz większą popularnością

Damian Stępień

Zero Waste, czyli w dosłownym tłumaczeniu „zero odpadów”, to idea która dzięki rozwojowi portali społecznościowych cieszy się coraz większą popularnością. Doskonałym lubelskim przykładem są takie grupy facebookowe jak „Zero Waste Lublin”, „Uwaga, śmieciarka jedzie – Lublin” czy „Jedzenie mam więc Ci dam – Lublin”.

Założenia Zero Waste sprowadzają się do pięciu zasad tzw. 5R, czyli odmawiaj (refuse), ograniczaj (reduce), wykorzystaj ponownie (reuse), recyklinguj (recycle) i kompostuj (rot).

Po raz pierwszy terminu „Zero Waste” użył w latach 70. XX wieku chemik Paul Palmer, który założył Instytut Zero Waste promujący projektowanie opakowań produktów, tak aby mogły być wielokrotnie używane. Popularność na świecie ruch zdobył na przełomie wieków, a w 2017 roku zostało zarejestrowane Polskie Stowarzyszenie Zero Waste. Lublin, szczęśliwie, nie jest pod tym względem białą plamą na mapie naszego kraju. Jednym z dobrych dowodów jest funkcjonująca od początku grudnia 2018 roku Jadłodzielnia Lublin.

Pozostało jeszcze 90% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 2,46 zł dziennie.

    już od
    2,46
    /dzień
Damian Stępień

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.gazetawroclawska.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2021 Polska Press Sp. z o.o.