50 sposobów na smaczne naleśniki

Czytaj dalej
Fot. Pixabay
Magda Weidner

50 sposobów na smaczne naleśniki

Magda Weidner

Naleśniki to podstawowe danie w każdej książce kulinarnej. Przygotować można je naprawdę na wiele sposobów. Na słodko, z warzywami, kremami, pastami...

Czerwone naleśniki

Składniki:
120 g serka śmietankowego, 1/4 szklanki kwaśnej śmietany, 3 łyżki stołowe pełnotłustego mleka, 2 łyżki stołowe cukru pudru, 2 szklanki mąki, 1 łyżka stołowa niesłodzonego kakao w proszku, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 duże jajka, 3/4 szklanki cukru, 1 i 1/4 szklanki maślanki, 1/2 szklanki roztopionego i ostudzonego masła (oraz dodatkowa ilość do smażenia), 2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 1 łyżeczka octu jabłkowego, syrop klonowy do polania gotowych naleśników

Przygotowanie: Ubij serek, kwaśną śmietanę, mleko i cukier puder w średniej wielkości misce na gładko i odstaw na bok. Przesiej mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i pół łyżeczki soli do dużej miski. Ubij jajka z cukrem w dużej misce, aż będą koloru blado żółtego. Dodaj potem do ubijania także maślankę, roztopione masło, barwnik spożywczy, ekstrakt z wanilii i ocet. Połącz mieszankę jajeczną z mieszanką mąki. Mieszaj je bardzo powoli i delikatnie, aż się połączą. Część powstałego płynnego ciasta przelej do butelki do dekorowania. Rozgrzej do średniej temperatury blachę lub dużą patelnię, do której naleśniki nie będą przywierały. Na rozgrzanej patelni rozprowadź masło tak, aby pokryło całą jej powierzchnię. Następnie połóż na niej foremki w kształcie serc i wypełnij je ciastem wyciskanym z butelki – najpierw niewielką ilością, potem dolej więcej, równomiernie rozprowadzając szpatułką po całej foremce. Każdy naleśnik smaż tak długo, aż zaczną pękać na jego powierzchni bąbelki, czyli przez ok. 3 min. Następnie ostrożnie przewróć i smaż przez kolejne 1 do 2 minut. Na gotowe naleśniki nałóż przygotowaną mieszankę z serem, polej syropem klonowym i posyp orzeszkami.

Naleśniki nadziewane orzechami i z polewą

Składniki: na ciasto: 20 dag mąki, 2 jajka, żółtko, szklanka mleka, szklanka wody mineralnej, płaska łyżeczka cukru pudru, szczypta soli, tłuszcz do smażenia. Na nadzienie: 20 dag zmielonych orzechów
włoskich, szklanka cukru pudru, 12,5 dag masła, 1/4 szklanka rumu, 2 łyżki mleka, 2 łyżki rodzynek, łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej, szczypta
cynamonu. Na sos: tabliczka gorzkiej czekolady, 3/4 szklanki kakao, 3/4 szklanki cukru, 2 żółtka, 2 czubate łyżki mąki, 2 łyżki mleka, 1/2 szklanki śmietanki, 1/3 szklanki rumu

Przygotowanie: Z podanych składników robimy
ciasto na naleśniki. Zostawiamy je na 20 minut. Następnie smażymy naleśniki z jednej strony. Rodzynki moczymy na 15 min. w gorącej wodzie, później odcedzamy. Przystępujemy do robienia sosu. Na małym ogniu roztapiamy czekoladę, dodajemy cukier,
kakao oraz mleko. Śmietankę mieszamy z mąką i również dodajemy do roztopionej czekolady i gotujemy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żółtka oraz rum. Na koniec mieszamy, aby składniki się połączyły. Nadzienie do naleśników robimy z podanych składników – dokładnie je mieszamy, by farsz miał jednolitą konsystencję i składniki się dobrze połączyły. Naleśniki po stronie upieczonej smarujemy farszem i składamy w kopertę i smażymy z obu stron na złoty kolor. Naleśniki smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone polewamy sosem czekoladowym.

Naleśniki biszkoptowe

Składniki: 4 jajka, 2 łyżki mąki orkiszowej, 150 ml mleka, 2 łyżki cukru brzozowego, garść suszonej żurawiny
Przygotowanie: Mleko mieszamy z mąką. W miseczce ubijamy białka na sztywną pianę, a żółtka ubijamy z cukrem. Łączymy żółtka i żurawinę z mąką i mlekiem i delikatnie mieszamy. Do takiej mieszanki delikatnie dodajemy pianę z białek, cały czas mieszając. Na suchą patelnię wylewamy niewielkie naleśniki i smażymy z obydwu stron.

Naleśniki gryczane

Składniki: szklanka mąki gryczanek, szklanka mleka roślinnego, 0,5 szklanki wody lekko gazowanej, 1 jajko, 2 łyżki oleju, sól
Przygotowanie: Składniki wymieszaj ze sobą na gładką masę. Odstaw ciasto w chłodne miejsce na pół godziny. Po czym smaż na złoty kolor z dwóch stron. Można podawać je z samymi kiełkami np. brokuł czy rzodkiewki.

Z awocado i serkiem

Składniki: placki naleśnikowe. Nadzienie: 1 dojrzałe awokado, 1 opakowanie serka twarogowego, 1 ząbek czosnku, 0,5 papryki ostrej, sól, świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie: Awokado obieramy ze skórki przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem lub blenderem. Czosnek i paprykę kroimy drobniutko, dodajemy do awokado razem z serkiem twarogowym. Doprawiamy solą i pieprzem świeżo mielonym. Wszystko razem dokładnie łączymy. Smarujemy naleśniki, składamy na cztery części.
KGW_Janczewo, www.kgwjanczewo.blogspot.com

Naleśniki cytrynowe

Składniki: placki naleśnikowe. Nadzienie: 250 g sera, 1 jajko, 50 g cukru, 1 cytryna, cukier waniliowy, 1 łyżka śmietany 18 proc., szczypta soli, masło

Przygotowanie: Do sera dodajemy żółtko, cukier, cukier waniliowy, śmietanę, startą skórkę z cytryny oraz wyciśnięty sok. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszając. Naleśniki smarujemy masą serową i składamy w trójkąty. Smażymy na roztopionym maśle z obu stron, lekko przypiekając. Posypujemy cukrem pudrem oraz starta skórką z cytryny.

KGW Janczewo, www.kgwjanczewo.blogspot.com

50 sposobów na smaczne naleśniki
Pixabay

Naleśniki czekoladowe z bananami i kremem orzechowym

Składniki: na ciasto: 2 jajka, 500 ml mleka 3,2 proc., szczypta soli, 180-200 g mąki, 1 łyżka kakao, 3-4 łyżki oleju. Ponadto: 4-5 bananów, krem orzechowy, 2-3 łyżki masła, cukier puder

Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto dokładnie miksujemy. Odstawiamy na 20-30 minut, następnie smażymy cienkie naleśniki. Usmażone naleśniki smarujemy kremem orzechowym, układamy pokrojone w plasterki banany. Naleśniki składamy w koperty lub w trójkąty. Na patelni rozpuszczamy masło i układamy zwinięte naleśniki. Smażymy na małym ogniu z obu stron. Gotowe naleśniki posypujemy cukrem pudrem.
KGW Jacznewo, www.kgwjanczewo.blogspot.com

Naleśniki łaciate

Składniki: na ciasto: 2 szklanki mleka, 2 jajka, 200 g mąki pszennej, sól, 1 łyżka kakao, olej. Nadzienie: 200 g twarogu, 2 banany z grilla, 2 łyżki soku z cytryny, 1 cukier wanilinowy, 2 łyżki miodu, 1 mała śmietana kwaśna 18 proc.

Przygotowanie: Mleko przelewamy do miski, dodajemy jajka, mąkę oraz szczyptę soli. Miksujemy dokładnie, aby ciasto było bez grudek. Połowę ciasta przelewamy do drugiej miski i dodajemy kakao. Rozgrzewamy patelnie, smarujemy odrobiną oleju. Wlewamy odrobinę ciasta białego robiąc okrąg, następnie obok ciasta białego dodajemy ciasto kakaowe również robiąc okrąg i tak na przemian wlewamy ciasto aż będziemy mieli cały placek naleśnikowy. W ten sposób smażymy wszystkie naleśniki. Banany grillujemy ze skórką, studzimy, obieramy, przekładamy do miseczki, widelcem rozdrabniamy. Dodajemy do nich twaróg oraz pozostałe składniki nadzienia, wszystko widelcem dokładnie rozdrabniając mieszamy. Na usmażone naleśniki rozsmarowujemy nadzienie, zwijamy w rulon. Dekorujemy według uznania.
KGW Janczewo, www.kgwjanczewo.blogspot.com

Pancakes

Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej, 3 jajka, 3 szklanki maślanki, 100 g rozpuszczonego masła, 2 łyżeczki sody, 3 czubate łyżki cukru pudru, szczypta soli, 3 banany

Przygotowanie: Jajka połączyć z maślanką i roztopionym masłem, następnie dodajemy przesianą mąkę połączoną z sodą, cukrem i solą. Wszystko razem miksujemy na jednolita masę, dodajemy pokrojone w plasterki banany, mieszamy łyżką.Smażymy na suchej patelni, podajemy np. polane syropem klonowym, z miodem lub dżem . www.kgwjanczewo.blogspot.com

Maślane naleśniki z melasą

Składniki: 3 szklanki mleka, 4 jajka, 4-5 łyżek masła,
szczypta soli, 1 łyżka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, mąka pszenna

Przygotowanie: Mleko zmiksować z jajkami, dodać sól, cukier i proszek do pieczenia. Dosypać tyle mąki, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Na koniec wlać stopione i przestudzone masło, dokładnie wymieszać i odstawić ciasto na kilka minut, żeby „odpoczęło”.
Smażyć grubsze naleśniki na średnio nagrzanej, nie natłuszczonej patelni.Podawać z owocami i polane melasą.
Małgorzata Kijowska, www.daylicooking.pl

Naleśniki na mleku sojowym

Składniki: Ciasto: pół litra mleka sojowego czekoladowego (można użyć zwykłego z dodatkiem kakao), około 1,5 szklanki mąki pszennej - ciasto nie może być za gęste, 3 jajka, 2 łyżki cukru, 1/3 łyżeczki soli, olej do smażenia. Nadzienie: twarożek (porcja na 4 naleśniki): 250 g twarogu, 2 łyżeczki esencji waniliowej , 1 łyżka cukru.Dodatek: truskawki, listki melisy lub mięty

Przygotowanie:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą dokładnie, tak aby nie było w cieście grudek. Odstawić na kilkanaście minut, a następnie smażyć niezbyt grube naleśniki na niewielkiej ilości oleju. Twaróg rozetrzeć z cukrem i esencją waniliową. Nie ma konieczności mielenia twarogu, drobne grudki są nawet wskazan. Do twarożku nie dodajemy śmietany ani jogurtu. Jego konsystencja ma być zwarta, żeby nadzienie nie wypływało z naleśnika. Przestudzone naleśniki smarowować na całej powierzchni twarożkiem. Układać pokrojone w grube plastry truskawki i zwijać w ciasny rulonik. Podawać przybrane listkami melisy lub mięty.

Naleśniki z twarożkiem

Składniki: placki naleśnikowe. Nadzienie: kostka chudego twarogu, małe opakowanie jogurtu naturalnego, 1 opakowanie cukru waniliowego, łyżeczka cukru trzcinowego

Przygotowanie: Twarożek rozdrabniamy widelcem, dodając do niego jogurt i cukry._Wszystko dokładnie mieszamy i smarujemy na gotowe placki. Zawijamy w ruloniki i gotowe.

Naleśniki z jabłkami

Składniki: placki naleśnikowe. Nadzienie: kostka chudego twarogu, małe opakowanie jogurtu naturalnego, 1 opakowanie cukru waniliowego, łyżeczka cukru trzcinowego, 2 jabłka

Przygotowanie: Twarożek rozdrabniamy widelcem, dodając do niego jogurt i cukry._Wszystko mieszamy. Do farszu dodajemy dwa jabłka starte wcześniej na tarce. Wszystko mieszamy. Smarujemy gotowe placki i zawijamy.

Naleśniki ryżowe

Składniki: 3 szklanki mleka, 3 jajka, 2 łyżki oleju (używam z pestek winogron), 2 szklanki mąki ryżowej, 2 łyżki fruktozy, szczypta soli.

Przygotowanie:
Wszystkie składniki połączyć w misce. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni na oleju. Świetnie komponują się z konfiturą, miodem lub białym serem.
Irina Brovko

Naleśniki z karmelizowanymi brzoskwiniami i wiśniami z kardamonem

Składniki: ciasto: 1 szklanka mleka, 3 jajka,2 łyżeczki cukru, szczypta soli, 7-8 lekko czubatych łyżek mąki (ciasto musi być nie za gęste, ale i nie wodniste, więc traktujcie tę ilość jako orientacyjną)

Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy (ja używam trzepaczki rózgowej, ale można mikserem) do uzyskania gładkiej konsystencji, bez grudek. Odstawiamy na 10-15 minut. Smażymy z obu stron na średnio rozgrzanej patelni, na odrobinie oleju, aż naleśniki nabiorą lekko złocistej barwy.

Dodatki do naleśników: 3 brzoskwinie, 6 łyżek brązowego cukru, 6 łyżek masła, 120 ml likieru gruszkowego (opcjonalnie), konfitura z wiśni z kardamonem

Przygotowanie: Na patelni, na której były smażone naleśniki, roztopić masło. Dodać cukier i chwilę przesmażyć. Wszystko robić na średnim ogniu, żeby cukier nie przypalił się. Dodać brzoskwinie obrane ze skórki i pokrojone w plastry (grubości ok. 1 cm.) i podsmażyć z obu stron. Na koniec wlać likier, wymieszać i wyjąć brzoskwinie. Na pozostały na patelni sos kłaść kolejno naleśniki i z obu stron zanurzać je w nim. Naleśniki składać w dowolny sposób, na wierzchu układać plastry brzoskwiń, w środek których nakładać po łyżeczce wiśni z kardamonem.
Małgorzata Kijowska, www.daylicooking.pl

Śmietanowo-kakaowe

Składniki na 6 porcji:_ ciasto: 250 g mąki pszennej, 250 ml mleka, 125 ml wody gazowanej, 2 łyżki cukru, 2 jajka, 2 łyżki oleju, szczypta soli. Masa serowa: 200 g twarogu półtłustego, 220 g cukru 150 g śmietany 18 proc. , 1 łyżka kakao. Dodatkowo: 2 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie: Mąkę wymieszałam z mlekiem, dodałam jajka, sól, 2 łyżki cukru. Następnie wlałam wodę gazowaną, olej i wymieszałam. Naleśniki smażyłam z obu stron na delikatnie natłuszczonej olejem patelni. W trakcie smażenia naleśników zrobiłam nadzienie - ser zmiksowałam, dodałam cukier, śmietanę i odstawiłam do lodówki do momentu, aż usmażę wszystkie naleśniki. Podzieliłam masę serową na dwie części. Jedną wymieszałam z kakao, drugą pozostawiłam, bez zmian. Przełożyłam naleśniki dwoma masami serowymi (osobno serową i kakaową, rozsmarowałam na każdym naleśniku), zrolowałam, pokroiłam na mniejsze części i podałam pionowo ułożone na talerzykach. Rada: Podawaj naleśniki na gorąco z bitą śmietaną lub polane roztopioną czekoladą.
Monika Gorowa

Z syropem klonowym

Składniki: 2 jajka, pół szklanki mleka, ok. 1/3 szklanki mąki pszennej, 30 g masła, szczypta soli, 1 łyżeczka cukru, odrobina oleju do natłuszczenia patelni

Przygotowanie: Jajka roztrzepać z cukrem, wlać mleko i wsypać mąkę i sól. Dokładnie zmiksować lub roztrzepać trzepaczką. Masło stopić i przestudzić lekko, żeby nie było gorące. Wlać do ciasta, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Patelnie rozgrzać do mocno, natłuścić ją lekko olejem. Najlepiej używać do tego celu silikonowego pędzelka. Na gorąca patelnię wlewać niewielką ilość ciasta i smażyć naleśniki z obu stron na lekko złoty kolor. Jeszcze ciepłe naleśniki polewać syropem klonowym.
Małgorzta Kijowska, www.daylicooking.pl

Naleśniki z serkiem i truskawkami

Składniki: placki naleśnikowe. Farsz: 1 kostka twarogu półtłustego, 1 żółtko, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka cukru, truskawki, plus bita śmietana dla chętnych

Przygotowanie: Twaróg wymieszać z żółtkiem, cukrem i cukrem waniliowym oraz pokrojonymi w drobną kostkę truskawkami. Przygotowanym farszem smarować naleśniki i zawijać je w trójkąty, które następnie należy podsmażyć na patelni.

Amerykańskie naleśniki

Składniki: mleko - 1,5 szklanki, mąka pszenna - 1,5 szklanki, 2 jajka, 2 łyżki cukru, szczypta soli, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki oleju

Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, tak by powstało gładkie ciasto bez grudek - najlepiej zrobić to blenderem. Mleko powinno dodawać się partiami, kontrolując konsystencję, aż do uzyskania podobnej do gęstej śmietany. Przed smażeniem trzeba odstawić przygotowane ciasto na kilka minut. Przed smażeniem pierwszej partii placuszków na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, jego nadmiar odlewamy - dno ma mieć tylko bardzo delikatną warstewkę tłuszczu. Nakładamy ciasto łyżką. Doskonale smakują z syropem klonowym lub miodem lipowym i owocami.

„Pankejki”

Składniki: 0,5 litra maślanki, 250 g mąki, 2 jajka, pół łyżeczki proszku do pieczenia,pół łyżeczki cukru waniliowego, 1/4 szklanki cukru pudru, dodatkowo:
250 g białego sera (można posłodzić), odrobina syropu klonowego, bita śmietana, listki mięty do dekoracji.

Przygotowanie: Na patelni z niewielką ilością oleju formujemy okrągłe placuszki, smażymy z dwóch stron. Po usmażeniu przekładamy białym serem i układamy
warstwowo. Na zakończenie polewamy całość syropem klonowym.

Naleśniki z dodatkiem mięty

Składniki: Placki naleśnikowe. Farsz: kostka twarożku, odrobina śmietany 18 proc., 2 łyżeczki cukru, świeża mięta

Przygotowanie: Miętę siekamy i dodajemy do twarogu. Dokładnie mieszamy, rozdrabniając ser widelcem. Dodajemy cukier i odrobinę śmietany. Wszystko jeszcze raz mieszamy. Farsz nakładamy na placki i zawijamy. Przed podaniem można podsmażyć i posypać cukrem pudrem .

Zapiekane z bananami

Składniki: ciasto: 8 dag mąki, 1 łyżka startego świeżego imbiru, 1-2 łyżki wiórek kokosowych, 2 jajka, 1 łyżka stopionego masła, 1 łyżeczka cukru pudru, 1 szklanka mleka i troszkę wody, jak ciasto jest za gęste, szczypta soli. Do zapiekania: 1 łyżka masła. Farsz: 6 bananów, 10 dag masła, 1 szklanka cukru pudru, aromat migdałowy

Przygotowanie: Zmiksować wszystkie składniki na ciasto. Masę odstawić na 30 min. Banany obrać ze skóry, obsmażyć na maśle na małym ogniu, tak aby nie rumienić masła. Gdy zrobią się miękkie, posypać je grubo cukrem pudrem i skropić aromatem migdałowym. Od czasu do czasu skrapiać wodą (aż na wierzchu powstanie karmel). Usmażyć cienkie naleśniki. Włożyć do placka banany i ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Posypać cukrem pudrem i skropić aromatem. Zapiekać 10 min. w temp. 200 st.C
Danuta Rozmys

Z borówkami

Składniki: ciasto: 1 jajko, 3 łyżki oleju, 1 szklanka mąki, 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki wody, szczypta soli, 3 szklanki borówek, serek waniliowy lub mascarpone

Przygotowanie: Z podanych składników przygotowujemy ciasto. Odstawiamy je na pół godziny. Borówki rozdrabniamy (najlepiej blenderem). Połowę dodajemy do ciasta i mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni. Jeszcze ciepłe smarujemy serkiem i pozostałymi borówkami. Zawijamy w rulonik lub trójkąciki. Można udekorować świeżym listkiem mięty.

Naleśniki z rodzynkami

Składniki: placki naleśnikowe. Farsz: 2 banany, 2-3 łyżki rodzynek, posiekanych migdałów i orzeszków pistacjowych, 1 łyżka masła, gorzka czekolada

Przygotowanie: Rodzynki mieszamy z migdałami i orzechami. Na gotowe placki wykładamy plasterki bananów i posypujemy je wcześniej przygotowaną mieszanką. Naleśniki zwijami i obsmażamy na rumiany kolor na maśle. Układamy w jednym półmisku i posypujemy startą
gorzką czekoladą.

Naleśniki z koktajlem

Składniki: Placki naleśnikowe. Farsz: borówki, maliny, jogurt naturalny - duże opakowanie, 2 łyżeczki cukru (niekoniecznie), 2 łyżki lodów waniliowych

Przygotowanie: Borówki i maliny zalewamy jogurtem naturalnym i miksujemy. Dodajemy cukier, a na koniec lody waniliowe. Odstawiamy na kilka minut. Gotowe wcześniej placki naleśnikowe składamy w trójkąciki (można je dodatkowo podsmażyć na złoty kolor), układamy na talerzu i polewamy naszym koktajlem owocowym.

Z twarożkiem cappucino

Składniki na 15-20 sztuk: 3 jajka, 1 szklanka mleka, około 2/3 szklanki mąki pszennej, 50 g masła, szczypta soli, 1 łyżka cukru, odrobina oleju

Przygotowanie: Jajka roztrzepać z cukrem, wlać mleko i wsypać mąkę i sól. Dokładnie zmiksować lub roztrzepać trzepaczką. Masło stopić i przestudzić lekko, żeby nie było gorące. Wlać do ciasta, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Patelnie rozgrzać dość mocno, natłuścić ją lekko olejem. Wlewać niewielką ilość ciasta i smażyć naleśniki z obu stron na lekko złoty kolor. Usmażone smarować twarożkiem i zwijać w rulonik.

Składniki na farsz: twarożek (wystarcza na ok. 4-6 sztuk): 20 dkg twarogu półtłustego lub tłustego,
kilka łyżek mleka, 4 łyżki cappuccino (suchego proszku).

Przygotowanie: Twaróg rozetrzeć widelcem wraz z mlekiem i cappuccino. Ilość mleka uzależniona jest od „suchości” twarogu, jednak nie powinien on docelowo wyjść zbyt rzadki, żeby nie wypływał z naleśników.
Małgorzata Kijowska

Naleśniki z budyniem

Składniki: placki naleśnikowe, 1 opakowanie budyniu waniliowego, mleko, woda, cukier, maliny

Przygotowanie: Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy go na pół godziny w chłodne miejsce. Następnie na placki nakładamy cienką warstwę budyniu i posypujemy malinami. Naleśniki zwijamy. Przed podaniem można je lekko podgrzać i posypać delikatnie cukrem pudrem.

Naleśniki z kremem

Przygotowanie: Gotowe placki naleśnikowe smarujemy kremem czekoladowym i posypujemy rozdrobnionymi orzeszkami ziemnymi. Następnie zwijamy je w rulonik i podgrzewamy przed podaniem.

Naleśniki po chłopsku w sosie

Składniki: ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mleka, 2 jajka, 2 szklanki mąki, 3 łyżki oleju, szczypta soli. Farsz: ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków, 25 dkg sera białego, pęczek koperku ( można dodać podsmażoną cebulkę), sól, pieprz. Sos grzybowy: 0,5 kg obgotowanych leśnych grzybów, cebula, 250 ml śmietany 18 proc., 2 łyżki oliwy, sól, pieprz

Przygotowanie: Składniki na ciasto wymieszać i usmażyć naleśniki. Ziemniaki jeszcze ciepłe pognieść, dodać pokruszony ser i koperek. Doprawić do smaku. Farsz rozsmarować na placki i zwinąć w chusteczkę. Zabrać się za przygotowanie sosu. Podsmażyć na oliwie cebulkę, gdy się zeszkli dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem. Zalać śmietaną, poddusić do zredukowani płynu. Podsmażyć naleśniki z dwu stron, polać sosem grzybowym. I gotowe. Można również ułożyć naleśniki w naczyniu do zapiekania, polać sosem i posypać serem żółtym i zapiec w piekarniku.
Marzena Duda, zaciszekuchenne.blogspot.com

Zapiekane naleśniki

Składniki: placki naleśnikowe. Farsz: 400 g dobrego gatunku mięsa mielonego, 1 puszka pomidorów bez skóry, 1/2 puszki czerwonej fasoli, 1/2 puszki kukurydzy, 2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku, 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki, sól, łyżka oliwy, pieprz, 2 ząbki czosnku, dodatkowo 1 kulka mozzarelli i 3 łyżki ketchupu

Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy, tak aby uzyskać jednolitą konsystencję. Z przygotowanej masy smażymy placki naleśnikowe. Czosnek kroimy w kosteczkę i smażymy na łyżce oliwy. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy do momentu aż się całkowicie „zetnie”. Do podsmażonego mięsa wrzucamy pokrojone w kostkę (jeżeli nie są od razu krojone) pomidory wraz z zalewą. Całość dusimy do momentu, aż większość płynu odparuje. Fasolę płuczemy na sitku, tak aby całkowicie pozbyć się zalewy i wraz z kukurydzą dodajemy do farszu. Całość doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, słodką i ostrą papryką. Usmażone uprzednio placki nadziewamy przygotowanym farszem, zawijamy w rulon i układamy na blaszce. Przygotowane naleśniki polewamy ketchupem i przykrywamy mozzarellą. Zapiekamy w temp. 180 st. do momentu aż ser się rozpuści i lekko zarumieni.
Alekdandra M.

Crepes z pieczarkami

Składniki: ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mleka,
2 jajka, 2 szklanki mąki, 3 łyżki oleju, szczypta soli.
Farsz: ok. 0,5 kg pieczarek, ser żółty twardy, 1 cebula,
olej rzepakowy lub masło, sól, pieprz, papryka słodka,
dodatkowo ketchup

Przygotowanie: Składniki na ciasto wymieszać i usmażyć naleśniki. Zetrzeć ser na tarce. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki, cebulę w kostkę. Podgrzać olej i podsmażyć cebulę z grzybami. Doprawić solą i pieprzem i papryką . Każdy naleśnik posmarować ketchupem, rozłożyć farsz, posypać serem. Zawinąć w chusteczkę i chwilę podsmażyć do przyrumienienia i zatopienia sera.
Marzena Duda, zaciszekuchenne.blogspot.com

Tortille naleśnikowe

Składniki: kilka placków naleśnikowych, kilka liści sałaty lub 1/2 paczki gotowej mieszanki sałat, 2 pomidory, 1 ogórek, 1 filet z kurczaka, 3 łyżki serka kremowego białego, 1 jajko, bułka tarta do panierownia, sól, pieprz, czosnek granulowany, olej do smażenia, ketchup lub inny sos

Przygotowanie: Filet z kurczaka rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem, a następnie obtaczamy w jajku i bułce i smażymy na rozgrzanym oleju. Usmażony filet kroimy w długie paski. Placki naleśnikowe smarujemy cienko serkiem, układamy na nich liście sałaty. Na środku kładziemy pasek panierowanego fileta, pokrojony w paski ogórek i pomidor. Placki zawijamy ciasno tworząc rulon. Kroimy na pół i podajemy z ketchupem lub sosem.
Aleksandra M.

Naleśnikowy torcik z mięsem

Składniki na ciasto:: 1/2 szklanki mleka,
1/2 szklanki zimnej wody, 2 jajka, 3 czubate łyżki pszennej mąki, 4 czubate łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej, 1/2 łyżeczki cukru, 1/3 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Wszystko razem połączyć i odstawić na 10 minut. Ciasto powinno mieć konsystencję średnio gęstej śmietany. Jak postoi, może wydawać się gęste, gdyż tak reaguje mąka pełnoziarnista w połączeniu z płynem. Lepiej nie rozcieńczać wtedy ciasta mlekiem czy wodą, gdyż może źle się smażyć (naleśniki mogą się rwać). Trzeba wyczuć odpowiednią gęstość :)
Naleśniki smażymy na średnim ogniu na lekko natłuszczonej patelni. Nie rumienimy ich zbyt mocno.

Składniki na sos pomidorowy:: ok. pół szklanki gęstego soku pomidorowego, 3 łyżki kwaśnej śmietany,
1 łyżka ziół prowansalskich, 1 większy ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę, pieprz, sól.

Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć razem i odstawić do lodówki na 10 minut.
Przygotować żółty ser: zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w cienkie plastry.
Usmażone naleśniki układamy na lekko natłuszczonej formie, przekładamy je farszem jak ciasto. Mniej więcej w takiej kolejności: naleśnik - farsz - sos pomidorowy - naleśnik - ser - aż do końca. Sos pomidorowy smarujemy niezbyt grubo. Ma być tylko dodatkiem. Torcik przykrywamy szczelnie. (Ja owinęłam całość folią aluminiową.) Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 20-25 minut.
Małgorzata Kijowska, www.daylicooking.pl

Naleśniki z pomidorkami

Składniki: kilka placków naleśnikowy. Farsz: 300 g szpinaku, 5 suszonych pomidorów, 1/2 kostki sera feta, 50 g orzechów włoskich, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 2 ząbki czosnku, 3 łyżka masła, sól, pieprz

Przygotowanie: Szpinak podsmażyć na łyżce masła, doprawiając solą, pieprzem, gałką muszkatołową i rozgniecionym czosnkiem. Odstawić do ostygnięcia. Ser pokroić w kostkę, pomidory w paski, a orzechy pokruszyć na małe kawałki. Pokrojone składniki wymieszać ze szpinakiem. Przygotowanym farszem smarować naleśniki i zwijać w rulon. Podsmażyć na patelni na 2 łyżkach masła.
Aleksandra M.

Z farszem warzywnym i z sosem czosnkowym

Składniki: kilka placków naleśnikowych. Farsz: 40 dag pieczarek, 20 dag sera żółtego, 1 mała czerwona papryka, garść ziaren kukurydzy, sól, pieprz, papryka słodka wędzona (w proszku), 1 łyżka oleju. Sos czosnkowy: 1 mały jogurt naturalny, 2 łyżki majonezu, 2 ząbki czosnku, szczypta świeżego koperku, sól, pieprz

Przygotowanie: Pieczarki pokroić w talarki, a paprykę w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć paprykę, po ok. 5 min dodać pieczarki. Całość dusić do momentu aż woda całkowicie odparuje. Następnie dodać kukurydzę i przyprawić całość solą, pieprzem i wędzona papryką. Tak przygotowany farsz odstawić do ostygnięcia po czym dodać stary na tarce ser żółty. Usmażone uprzednio placki naleśnikowe wypełnić farszem, złożyć w trójkąty i podsmażyć na patelni, aż się całkowicie zarumienią. Podawać z sosem czosnkowym (wszystkie składniki na sos połączyć wraz z rozgniecionym czosnkiem).
Aleksandra M.

Naleśniki z łososiem

Składniki: kilka placków naleśnikowych. Farsz: 100 g wędzonego łososia, rucola, świeży ogórek, kilka pomidorków koktajlowych, musztarda miodowa

Przygotowanie: Łososia kroimy w paseczki. W plasterki kroimy ogórka. Do wcześniej usmażonych placków naleśnikowych nakładamy łososia, odrobinę rucoli, plasterki ogórka. Wszystko delikatnie smarujemy musztardą. Naleśniki składamy jak tortillę i dekorujemy pomidorkami koktajlowymi.
Magda

Naleśnikowe spaghetti z sosem marchewkowo-imbirowym

Składniki: 6 naleśników, 4 średnie marchwie, płaska łyżeczka imbiru, 2 łyżki oliwy, sól do smaku,
1 łyżka miodu, duża szczypta cynamonu

Przygotowanie: Marchew obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka i zalać wodą w takiej ilości, żeby tylko przykryła marchew. Dolać oliwę i ugotować do miękkości pod przykryciem.
Ugotowaną marchew zmiksować w blenderze lub przetrzeć przez sito. Dodać imbir, sól, miód i cynamon. Doprawić wszystko do smaku.

Naleśniki pokroić w paseczki, ułożyć na talerzu i polać sosem. Można podawać na zimno lub na gorąco.
Małgorzata Kijowska, www.daylicooking.pl

Krokiety z kapustą

Składniki: ciasto naleśnikowe: 1,5 szklanki mleka,
1,5 szklanki zimnej wody, 2 jajka, pół łyżeczki soli, czubata łyżeczka cukru, olej do smażenia. Kapusta:
1 - 1,2 kg dobrej kiszonej kapusty (najlepiej z marchewką), 2 większe cebule, kilka łyżek oleju, sól - do smaku, świeżo mielony pieprz, ewentualnie pieprz ziołowy - do smaku, 4 średnie liście laurowe, niepełna łyżeczka ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć razem do uzyskania gładkiego ciasta. (Powinno mieć konsystencję gęstej słodkiej śmietany - nie za gęste i nie za rzadkie. W razie potrzeby dodać więcej wody lub więcej mąki.) Można to zrobić mikserem - ja używam trzepaczki rózgowej. Ciasto odstawić na kilkanaście minut, żeby „odpoczęło”. Naleśniki smażyć na średnio rozgrzanej patelni posmarowanej lekko olejem (najwygodniej użyć np. silikonowego pędzelka). Naleśniki powinny być niezbyt mocno wysmażone, gdyż staną się zbyt sztywne i trudniej będzie je zwijać. Kapustę wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim ugotować do miękkości. Jeśli jest zbyt kwaśna, przed gotowaniem przepłukać ją zimną wodą. Ugotowaną kapustę wystudzić, odcisnąć wodę i posiekać na drobniejsze kawałki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Do cebuli włożyć posiekaną kapustę, przesmażyć na większym ogniu doprawiając jednocześnie pieprzem i jeśli trzeba solą. Na usmażone naleśniki nakładać po czubatej łyżce kapusty i zwijać je - zaczynając od założenia bocznych krawędzi do środka, a następnie zwijać w rulonik.
Małgorzata Kijowska, www.daylicooking.pl

Naleśniki z jajkami

Składniki na 4 porcje: 4 jajka, pęczek szczypiorku, 200 g szynki, 2 pomidory. Ciasto: 0,5 l wody gazowanej, 0,5 l mleka, 500 g mąki, 2 jajka, szczypta
soli, odrobina oleju.

Przygotowanie: Naleśnik smażymy według tradycyjnego przepisu – mieszamy wszystkie składniki ciasta i miksujemy, aż uzyskamy gładką masę.
Na przygotowanych naleśnikach układamy szynkę, pomidor i szczypior. Zwijamy na kształt tortilli. Na patelni przygotowujemy jajko sadzone i kładziemy je na wierzch naleśnika. Wedle uznania możemy
udekorować szczypiorkiem.

Bakłażan w naleśniku

Składniki: średni bakłażan, mleko, mąka, jajko, sól, olej, feta, śmietana gęsta 18 proc., zioła: koperek, bazylia lub pietruszka, czosnek

Przygotowanie: Bakłażana obrać, pokroić na plastry grubości 0,5 cm, posolić, odłożyć, aby puściły soki. Przygotować ciasto naleśnikowe: połączyć mleko, mąkę, jajko. Plastry bakłażana osuszyć. Maczać w cieście naleśnikowym i smażyć na patelni. Można podawać np. z sosem czosnkowym przygotowanym z fety utartej ze śmietaną dodatkiem ziół i czosnku.

Naleśniki z pieczarkami

Składniki: 1 kg pieczarek, cebula, sól, pieprz, olej, 0,5 kg mąki, woda

Przygotowanie: Pieczarki umyć, pokroić, usmażyć na oleju z cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z mąki, wody i 2 łyżek oleju zrobić ciasto naleśnikowe i usmażyć placki. Na każdy naleśnik nałożyć farsz pieczarkowy i złożyć na 4. Dodatkowo można podsmażyć naleśniki na złoty kolor a następnie ozdobić zieleniną lub keczupem wg uznania.

Naleśniki jak pizza

Składniki: placki naleśnikowe, przecier pomidorowy, kostka żółtego sera, 200 g pieczarek, łyżeczka bułki tartej, sól i pieprz, odrobina masła

Przygotowanie: Pieczarki i ser trzemy na tarce o grubych oczkach. Pieczarki smażymy na patelni. Jak już będą miękkie, dodajemy do nich ser. Pod koniec dodajemy odrobinę bułki tartej oraz soli i pieprzu. Gotowy farsz pozostawiamy do ostygnięcia. Przygotowane wcześniej placki smarujemy cienko przecierem pomidorowym, rozkładamy na całej powierzchni farsz i zawijamy naleśniki jak krokiety. Podsmażamy je na złoty kolor.

Naleśniki ze szpinakiem

Składniki na ciasto: 150 g mąki pszennej (używam albo luksusowej albo mąki do naleśników), 450 ml mleka, 3 jajka, szczypta soli, 1,5 łyżki oleju słonecznikowego

Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszam ze sobą bardzo dokładnie i odstawiam na 30 minut, aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie na patelni teflonowej rozgrzewam kilka kropel oleju, wlewam na patelnię niepełną chochlę ciasta i smażę naleśniki do zarumienienia przez około 1 minutę na stronę.

Składniki na farsz: 250 g twarogu półtłustego, 450 g szpinaku mrożonego (u mnie rozdrobniony), w sezonie oczywiście polecam świeży, 2 ząbki czosnku, łyżka masła lub oliwy, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: Na patelnię wrzucam masło lub wlewam oliwę i dobrze rozgrzewam. Następnie wrzucam szpinak (radzę go wcześniej odsączyć z nadmiaru soku) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smażę przez chwilę, aż szpinak będzie ciepły i przejdzie aromatem czosnku. Wyłączam ogień, przerzucam do miski i odstawiam do ostudzenia. Rozgrzewam piekarnik do 180 st. Kiedy szpinak nie jest już gorący można do niego dodać twaróg. Wszystko należy wymieszać, dodać sól i pieprz. Każdy naleśnik smaruję łyżką nadzienia, zwijam w rulonik i układam obok siebie w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez kilka - kilkanaście minut.
Krzysztof

Naleśniki z cukinią

Składniki: placki naleśnikowe, 2 średnie cukinie, czosnek, świeża pietruszka, sól i pieprz, starty ser żółty, oliwa

Przygotowanie: Cukinię obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Na oliwie smażymy czosnek, dorzucamy cukinię i przyprawiamy do smaku. Jak cukinia zmięknie, odstawiamy farsz do wystygnięcia. Dorzucamy do niego posiekaną pietruszkę. Farsz odciskamy z nadmiaru wody i nakładamy na naleśniki. Zawijamy w rulonik i lekko podsmażamy. Posypujemy serem żółtym.

Naleśniki z serkiem i łososiem

Składniki na farsz: świeży łosoś, serek śmietankowy do smarowania, koperek, pieprz i sól, sos czosnkowy

Przygotowanie: Łososia dzielimy na mniejsze kawałki i delikatnie podsmażamy. Placki naleśnikowe smarujemy cienką warstwą serka śmietankowego, na to nakładamy łososia i świeży koperek. Naleśniki zawijamy i polewamy sosem czosnkowym .

Naleśniki z brokułami

Składniki: placki naleśnikowe, brokuł, kostka sera żółtego, sos chili słodki

Przygotowanie: Brokuł gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i rozdrabniamy widelcem. Ser trzemy na tarce i dodajemy do brokuł. Farsz dokładnie mieszamy, polewając odrobiną sosu chili. Nakładamy go na placek i zawijamy. Przed podaniem, podgrzewamy .

Pancakes kukurydziane

Składniki: 1,5 szklanki mleka, 6 łyżek kaszy kukurydzianej, 1 jajko, 1,5 łyżki cukru, masło do smażenia, odrobina oleju roślinnego, miód lub konfitura

Przygotowanie: Kaszę u gotujemy na mleku z cukrem. Następnie studzimy ją, mieszając od czasu do czasu, by miała jednolitą konsystencję. Gdy wystygnie, wbijamy jajko i intensywnie mieszamy. Z powstałej masy łyżką formujemy placki. Smażymy na maśle, ale by się nie przypalało, dodajemy odrobinę oleju roślinnego. Podajemy z miodem, konfiturą lub świeżymi owocami.

Naleśniki paprykowe

Składniki na farsz 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 1 papryka zielona, przecier pomidorowy, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, świeża bazylia, sól i pieprz do smaku, odrobina sera żółtego do dekoracji

Przygotowanie: Papryki myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni podsmażamy pokrojoną drobno cebulę i zmiażdżone ząbki czosnku._Dodajemy do nich papryki i smażymy dalej, przyprawiając solą i pieprzem. Dodajemy odrobinę przecieru i mieszamy. Farsz nakładamy na placki, zawijamy, przysmażamy i posypujemy serem żółtym.

Naleśniki z soczewicą

Składniki na farsz: 200 g czerwonej soczewicy, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki ketchupu, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 1 cebula, 1 łyżka masła, po szczypcie tymianku, oregano i bazylii, sól i pieprz świeżo mielony

Przygotowanie: Jajka ubijamy w misce, dodajemy mleko, wodę oraz szczyptę soli. Wsypujemy 2 rodzaje mąki, ubijamy - wyrabiając ciasto naleśnikowe. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju z obu stron na złoty kolor. Odstawiamy do przestudzenia. Soczewicę opłukujemy i zalewamy 2 szklankami wody, a następnie gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Do ugotowanej soczewicy dodajemy przecier, ketchup, podsmażoną cebulę, pokrojony drobniutko czosnek oraz przyprawy. Doprawiamy solą i pieprzem . Smarujemy gorącym nadzieniem naleśniki i składamy je w trójkąty. Podajmy np. z czerwonym barszczem.
KGW Janczewo, kgwjanczewo.blogspot.com

Szpinakowe naleśniki z ryżem

Składniki na 6-8 sztuk: 2-3 spore garście młodego szpinaku, 2 jajka, 200 ml mleka, 100 ml wody, spora szczypta soli, 1 łyżeczka cukru, mąka - ilość taka, aby uzyskać konsystencję średnio gęstej śmietany
olej do smażenia

Przygotowanie: Szpinak opłukać i osuszyć. Przełożyć do malaksera razem z jajkami - zmiksować. Dodać wodę, mleko, sól, cukier i kilka łyżek mąki (ilość mąki powinna być taka, aby ciasto nabrało konsystencji średnio gęstej śmietany). Zmiksować wszystko razem. Odstawić na 10-15 minut, aby ciasto „odpoczęło”. Smażyć z obu stron na patelni lekko przesmarowanej olejem. Naleśniki nie powinny być zbyt mocno wysmażone. Na lekko przestudzone nakładać ryż i zwijać.

Składniki farszu: 2 saszetki ryżu pełnoziarnistego, 1/2 laski wanilii, sól, 4-5 łyżek dobrej kwaśnej śmietany, 2 łyżki cukru

Przygotowanie: Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić. Wanilię przekroić wzdłuż, końcem noża zeskrobać nasionka. Dodać do śmietany i cukru, wymieszać. Połączyć z ugotowanym ryżem.

Mus truskawkowy: garść truskawek, opcjonalnie odrobina cukru

Przygotowanie: Truskawki opłukać, odszypułkować. Zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Jeśli są zbyt kwaśne, można dodać trochę cukru. Ja nie dodawałam, gdyż naleśniki są słodkie, a to smacznie harmonizuje z lekką kwaskowatością truskawek.
Małgorzata Kijowska, www.daylicooking.pl

Magda Weidner

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.