40 przepisów na pierogi

Czytaj dalej
Anastazja Bezduszna

40 przepisów na pierogi

Anastazja Bezduszna

Z kaszą gryczaną, szpinakiem, szparagami czy botwinką. Pomysłów na przygotowanie smacznych pierogów nie brakuje. Wybraliśmy dla Was 40 sprawdzonych propozycji. Zapraszamy do gotowania!

Kluczem do udanej kolacji ze szparagami jest ich świeżość. Te delikatne w smaku lekkostrawne i niskokaloryczne warzywa trzeba umieć wybierać. – Wybierając szparagi, warto zwrócić uwagę, gdzie były przechowywane. Powinny być trzymane w wilgoci – ich końcówki muszą być zanurzone w wodzie. Bez niej szparagi szybko więdną, a pozostając długo na słońcu – drewnieją, co od razu widać – mówi prof. Mikołaj Knaflewski z Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Kiedy łodyga jest miękka i sprężysta, a po przełamaniu wypływa z niej sok, można je śmiało kupować. Ale nie każdy sprzedawca pozwoli łamać szparagi, wtedy zwróćmy wagę na końcówki. U świeżych nie powinny one być rozwarstwione. A przy pocieraniu o siebie wydają charakterystyczny, skrzypiący dźwięk.

Świeże szparagi trzeba jak najszybciej ugotować. Jeżeli planujemy zrobić to później, najlepiej przechowywać je w lodówce, zawinięte w wilgotną ściereczkę.

Przed gotowaniem szparagi należy umyć. Pamiętajmy, że białe, grube obieramy. Niezależnie od koloru, wszystkie szparagi mają twarde końcówki, które należy obciąć. Szparagi, w zależności od grubości, gotujemy od 5 do 15 minut w osolonej wodzie. Łodygi układamy w dużym garnku do góry główkami. Jeżeli nie mamy odpowiednio wąskiego garnka, można związać je sznurkiem, aby się nie przewracały i mogły równomiernie ugotować. Zielone, najbardziej cienkie szparagi możemy od razu dodać do omletu lub tylko na chwilę zanurzyć do wrzątku i polać ciepłym sosem. Jakim?

– Do szparagów najbardziej pasują maślane sosy, jak holenderski na bazie żółtek i masła czy też beszamelowy i cytrynowy – mówi Ireneusz Ptak, szef kuchni restauracji Rzymianka w Hotelu Rzymskim.

Nie wylewajmy wody po ugotowaniu warzyw. Na jej bazie też można przyrządzić zupę szparagową lub nawet sos.
Rzadko zdarza się , aby po uczcie został choć jeden szparag , ale jeżeli tak się stanie, to ugotowane możemy dodać do omletu czy tarty, ale także sałatki, makaronu, kaszy lub zrobić na ich bazie sos.

Szparagi możemy także upiec w piekarniku z szynką czy w cieście francuskim lub nawet zgrillować.

Pierogi ze szpinakiem i kurczakiem

SKŁADNIKI:

WYKONANIE:

Marta Urbańska, magicznezyciemarty.blogspot.com

Pierogi poleskie

SKŁADNIKI:

Pierogi z kurkami

SKŁADNIKI:
2 duże ziemniaki, 4 łyżki mąki pszennej + trochę do podsypania, 1 łyżka mąki kartoflanej,
3 łyżeczki soli, 40 dag świeżych lub mrożonych kurek, 1 kopiasta łyżka masła, 1 cebula, 1 jajko, sól i pieprz

Darusia

Pieróg ziemniaczany

SKŁADNIKI:
0,5 kg piersi z kurczaka, 1 kg pieczarek, 2 papryki,
0,5 kg grzybów leśnych, 1 kg ziemniaków, 1 jajko

WYKONANIE:

KGW Sieniawa

Złote pierogi

SKŁADNIKI:

Pierogi z fasolą

KGW z Bobrówka

Z mięsem mielonym

Marta Urbańska, magicznezyciemarty.blogspot.com

Z kaszą gryczaną i fetą

Pierogi z cielęciną w sosie kurkowym

Marzena Duda, zaciszekuchenne.blogspot.com

Razowe z kaszą gryczaną

KGW Potaków

Pierogi z kaszą jaglaną

Marta Urbańska, magicznezyciemarty.blogspot.com

Pierogi z farszem z ryby

Kazimiera Staniak

Pierogi z rucolą

SKŁADNIKI:
Farsz: rucola, 3 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku
WYKONANIE: Rucolę umyć, osuszyć i zmielić. Można do tego użyć np. blendera. Dodać 3 posiekane ząbki czosnku. Doprawić solą i pieprzem. Gotowy farsz nakładać na wycięte z ciasta pierogowego krążki. Lepić pierogi i gotować w osolonej wodzie.
Paulina

Drożdżowe z pieczarkami

SKŁADNIKI: 4 kostki drożdży, szklanka ciepłego mleka, łyżka cukru, pół kg mąki pszennej, białko jajka, olej rzepakowy, szczypta soli, kilogram pieczarek, duża cebula, 3 łyżki oleju rzepakowego, sól , pieprz , mielona czerwona papryka, żółtko jajka do smarowania pierogów
WYKONANIE: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżka cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. W misce mieszamy mąkę z solą, wlewamy rozczyn oraz dodajemy białki i olej. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Tak długo aż będzie odchodziło od dłoni. Delikatnie smarujemy olejem i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Na trzech łyżkach oleju zeszklić pokrojoną w piórka cebulę , dodać poszatkowane pieczarki i usmażyć. Przyprawić do smaku. Ciasto cienko rozwałkować , gdyby się kleiło - podsypać mąką. Wycinać koła od szklanki. Nadziewać zimnym farszem. Zlepić brzegi. Ułożyć na blaszce do wyrośnięcia. Posmarować żółtkiem i piec na z złoty kolor. Podawać z sosem czosnkowym.
Marta Urbańska, magicznezyciemarty.blogspot.com

Pierogi z borowikami i serem bundz

Marzena Duda, zaciszekuchenne.blogspot.com

Ravioli z botwinką w sosie koperkowym

Marzena Duda, zaciszekuchenne.blogspot.com

Ruskie z dodatkiem mięty

KGW Janczewo, kgwjanczewo.blogspot.com

Pierogi z kapustą i serem

KGW Janczewo, kgwjanczewo.blogspot.com

Z wędzonym serem

Pierożki wonton

Karolina Małas

Ravioli z ricottą i szpinakiem

Karolina Mała

Chińskie jiaozi

Karolina Mała

Z grzybami i orzechami

Zofia Tarczyńska

Z kapustą i grzybami

Grażyna Dereń

Z kaszą gryczaną

Grażyna Dereń

Z suszonymi podgrzybkami

Bogumiła Naruszewicz

Z soczewicą

SKŁADNIKI: Ciasto: 1 kg mąki, 1 jajko, olej, 3 szklanki wody. Farsz: 1 kg soczewicy, 1 kg mięsa mielonego, 2 główki cebuli, sól, pieprz, vegeta
WYKONANIE: Soczewicę gotujemy na wolnym ogniu w dwóch szklankach wody, do momentu wyparowania wody. Ugotowane ziarna rozcieramy w makutrze. Zmielone mięso przesmażamy
na patelni, dodając cebulę, sól, pieprz i vegetę. Obie masy łączymy i starannie mieszamy. Ciasto wyrabiamy z mąki, jajka, oleju oraz około trzech szklanek wody na elastyczną masę, nadającą się do uformowania krążków na pierogi. Pierogi po ugotowaniu polewamy tłuszczem ze skwarkami.
Krystyny Więckowska

Z bobem i boczkiem

Dorota Konwa

Z żółtym serem i pieczarkami

Magda

Z tuńczykiem

Z kurczakiem i warzywami

Małgorzata Maciejewska

Pierogi z farszem z podrobów wieprzowych

Przepis w oparciu o ciasto góralskie

Z marcepanem i śliwką

Paweł Laroch/mat.prasowe

Z twarożkiem i śliwką

Monika Gorowa

Pierogi z truskawkami

Jadwiga

Pierogi z jagodami

Z nadzieniem serowym

przepis z Polesia

Na słodko

Jadwiga

Anastazja Bezduszna

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.